Interim-president: hongersnood dreigt in Haïti

Naast directe noodhulp, vraagt de interim-president Jocelerme Privert ook om langdurige voedselhulp.

Strand nabij de stad Jeremie in Haïti.
Strand nabij de stad Jeremie in Haïti. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Een hongersnood dreigt in Haïti als gevolg van de verwoestingen van de orkaan Matthew die vorige week over het Caribische eiland raasde. Daarvoor waarschuwt interim-president Jocelerme Privert dinsdag in een interview met de BBC.

De orkaan maakte in Haïti circa 1000 dodelijke slachtoffers, meldde Reuters maandag op basis van plaatselijke tellingen. Ook de materiële schade is groot, met volledige dorpen die van de kaart zijn geveegd. Naar schatting 60.000 mensen zijn als gevolg van Matthew dakloos geworden. Ook oogsten en voedselvoorraden werden verwoest. Privert noemt de verwoesting dinsdag tegen de BBC “apocalyptisch”. Naast directe noodhulp, vraagt de interim-president ook om langdurige voedselhulp. “Onze vrees is dat als we nu geen actie ondernemen we over drie, vier maanden, als de voedselhulp stopt, te maken krijgen met een hongersnood.”

Bekijk ook deze fotoserie: Orkaan Matthew treft Haïti

Verenigde Naties

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon riep maandag op tot grootschalige actie om Haïti te helpen. Hij vroeg donoren 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor directe noodhulp aan de zwaarst getroffenen. 1,4 miljoen mensen in Haïti hebben als gevolg van de orkaan humanitaire hulp nodig, aldus de VN. Het is daarmee de zwaarste humanitaire crisis op het eiland sinds de aardbeving van 2010.

Lees ook: Veerkracht is de redding van Haïti

Ban waarschuwde ook voor een verdere verspreiding van cholera. Reuters meldt dat 12 mensen sinds de orkaan al aan cholera zijn overleden, maar de vele overstromingen vergroten de kans op verdere verspreiding. In 2010 was er een grootschalige uitbraak van cholera op het eiland nadat een riool van een VN-basis werd gedumpt in een rivier, zo erkende de organisatie in augustus van dit jaar. Sinds 2010 zijn er in Haïti circa 10.000 mensen aan cholera, dat zware diarree veroorzaakt, overleden.

Ban sprak van een “morele verantwoordelijkheid” van de VN om de ziekte op het eiland te bestrijden. Orkaan Matthew geeft die kwestie nieuwe urgentie, aldus Ban maandag. “Ik sta voor een nieuwe aanpak van het choleraprobleem, en dat behelst zowel steun voor mensen die door de ziekte zijn getroffen als inspanningen om voor goede watervoorzieningen, riolering en ziekenhuizen te zorgen om cholera uit te bannen in Haïti.”