In Tulsa doodgeschoten man gebruikte hallucinerende drug

Terence Crutcher was volgens een medisch rapport onder invloed toen hij door een agente werd gedood.

Terence Crutcher, met wit T-shirt, wordt achtervolgd door politie, terwijl hij naar een SUV loopt.
Terence Crutcher, met wit T-shirt, wordt achtervolgd door politie, terwijl hij naar een SUV loopt. Foto: Tulsa Police Department via AP

Terence Crutcher, de zwarte Amerikaan die in september in Tulsa, Oklahoma door een politiekogel om het leven kwam, had een hallucinerend middel in zijn bloed. Dat blijkt uit de autopsie op het lichaam van Crutcher, meldt persbureau AP.

Het gaat om het hallucinerende middel fencyclidine. De drug kan leiden tot euforische gevoelens, maar ook tot agitatie, zo leest AP de medische literatuur erop na. Uit het medische rapport van Crutcher zou ook blijken dat hij een diepe schotwond in zijn linkerborst had, zijn beide longen waren doorboord en dat hij vier gebroken ribben had.

Dood van Crutcher

De 40-jarige Crutcher werd op vrijdag 16 september in zijn auto aangehouden door de politie. Toen hij zijn handen op de auto wilde plaatsen, werd hij geraakt met een stroomstootwapen. De onbewapende Crutcher werd vervolgens op de grond dodelijk beschoten door de blanke politieagente Betty Shelby.

Shelby werd door de openbaar aanklager in Tulsa aangeklaagd voor doodslag. Ze heeft volgens de aanklager disproportioneel gereageerd op het niet opvolgen van orders door Crutcher. Als de agente wordt veroordeeld hangt haar een mininumstraf van vier jaar cel boven het hoofd. Zelf heeft de 42-jarige agente altijd gepleit onschuldig te zijn.