Hollande wil Poetins kathedraal niet openen

Relatie Parijs-Moskou Het is ruzie tussen Rusland en Frankrijk. President Poetin zou op bezoek komen, maar president Hollande wil alleen maar met hem over de Russische luchtaanvallen in Syrië praten.

De Eiffeltoren en de nieuwe Russisch-Orthodoxe kerk, waar Poetin op bezoek zou komen.
De Eiffeltoren en de nieuwe Russisch-Orthodoxe kerk, waar Poetin op bezoek zou komen. Foto AP.

De vijf gouden bollen op de nieuwe kathedraal naast de Eiffeltoren blinken sinds deze zomer in de Parijse zon. Maar de officiële opening van het Russisch-orthodoxe ‘spirituele en culturele centrum’ in Parijs, gepland voor volgende week woensdag, gaat voorlopig niet door. Na dagen diplomatiek ongemak in Parijs over de rol van Moskou in Syrië heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn bezoek aan Frankrijk afgeblazen.

Al in maart verraste de Russische ambassadeur in Parijs de Franse autoriteiten met de mededeling dat Poetin en de Franse president François Hollande het centrum zouden openen. Maar nadat mede dankzij de Russen enkele weken later de Syrische stad Palmyra op Islamitische Staat werd heroverd, nodigde Frankrijk Poetin alsnog formeel uit.

De intensivering sinds enige weken van de Syrische luchtaanvallen op Aleppo, met Russische steun en ondanks een staakt-het-vuren, heeft de verhoudingen op scherp gezet. Over een bezoek van Poetin sprak in Frankrijk niemand meer. Maar juist toen minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault vorige week in Moskou was om met zijn Russische collega Sergej Lavrov over een VN-resolutie te praten, bracht Lavrov het onderwerp weer op: Poetin en Hollande zouden elkaar 19 oktober zien.

Nadat Rusland de resolutie die opriep tot stopzetting van de bombardementen in Aleppo met een veto van tafel blies, was het voor het Élysée uitgesloten dat Hollande zich bij de kathedraal naast Poetin zou vertonen. De bombardementen zijn „oorlogsmisdaden”, zei Ayrault maandag. Hij kondigde aan dat Frankrijk bij het Internationaal Strafhof zou proberen „de Syriërs, maar ook de Russen” vervolgd te krijgen.

Hollande, die in een zaterdag opgenomen tv-interview nog zei „zich de vraag te stellen” of hij Poetin moest ontvangen („Is het nuttig? Is het nodig?”), heeft Moskou na alle ophef maandag laten weten dat hij niet deelneemt aan de openingsceremonie. Poetin is welkom, maar alleen voor een inhoudelijk onderhoud over Syrië. Dat bleek voor het Kremlin niet acceptabel. Poetin komt graag naar Parijs als Hollande „zich daar gemakkelijker bij voelt”, zei een woordvoerder dinsdag.

Hollande ligt door zijn besluit opnieuw onder vuur van de rechtse oppositie en de Moskou goed gezinde conservatieve krant Le Figaro. Hollande had Poetin volgens oud-premier Fillon „natuurlijk” moeten ontvangen. Parlementslid Thierry Mariani van Sarkozy’s Republikeinen, noemde hem op de Russische nieuwszender Russia Today een „lakei van de Amerikaanse politiek”.