‘Hij zit achter me aan, de killerclown!’

In de Almeerse Stripheldenbuurt zoeken gillende kinderen naar een clown die met een mes zou rondlopen. De politie vraagt alert te zijn.

Foto’s Niels Blekemolen

Gekrijs, een hoge kinderstem in alle staten. „Hij zit achter me aan! De clown! De killerclown!” Een jongetje komt de hoek om gerend. „Hij is er!” Gejoel stijgt op uit de groep. Meteen komen ze in beweging, zo’n dertig kinderen, op fietsen, skeelers, steps. Ze vluchten niet, maar racen erheen, in de richting die de jongen aanwijst. „We gaan hem pakken!”

Deze namiddag in de Stripheldenbuurt in Almere stikt het van de opgewonden kinderen op straat, de meesten tussen de 9 en 13 jaar oud. Allemaal zijn ze op zoek naar hetzelfde. „Meneer, heeft u een clown gezien?”

De politie bracht het dinsdag zelf naar buiten: een man in een clownspak en met een mes in zijn hand zou de buurt onveilig maken. Een „horrorclown”, vrij naar de al langer bekende Amerikaanse trend ‘killer clowns’, zou kinderen de stuipen op het lijf jagen.

Volgens een politiewoordvoerder is er één aangifte gedaan. Een 11-jarige jongen uit de buurt zou op 4 oktober op de fiets zijn achtervolgd door een clown met een mes in zijn hand. Maandagmiddag zou de clown weer in de buurt zijn opgedoken.

„Het is goed mogelijk dat het een prank is, iemand die een grap uithaalt”, zegt de woordvoerder, „maar met een mes in het spel nemen wij de melding zeer serieus.” De recherche stelde een onderzoek in. Op Facebook riep de politie van Almere Buiten Hout op om direct 112 te bellen bij het zien van een clown. De meldingen stroomden binnen.

Van mes tot kettingzaag

De kinderen op straat zien de clown werkelijk overal. Wie hem met eigen ogen heeft aanschouwd? De meeste handen schieten de lucht in. Sommigen tien minuten geleden nog, of twintig, anderen in de middagpauze, of gisteren, of afgelopen weekend.

„Ik zag twee clowns”, zegt een meisje. „Het zijn er drie”, zegt iemand anders. Wel een mes, geen mes. Achter dat muurtje, in deze bosjes, bij die paal daar. Hij zou in de school gezien zijn, en op het schoolplein. De kinderen overschreeuwen elkaar met details. En ze hebben allemaal mobiele telefoons. Zeker drie van hen hebben vandaag of gisteren het alarmnummer gebeld, laten ze zien op hun schermpjes.

Linda Marcus (38), een moeder uit de buurt, slaat de enorme zwerm krijsende kinderen hoofdschuddend gade. „Het wordt een hetze. Hun verhalen worden steeds extremer. Nu een mes, dan wordt het een pistool of een kettingzaag. Hun fantasie gaat met ze aan de haal.”

Marcus is zeer betrokken in de buurt. Ze zit in drie apps voor buurtpreventie. Maandag om 17.00 uur ging het los, zegt ze, na een melding in de Sjorsstraat, bij de kruising met de Sjimmiestraat. Die melding blijkt na enig rondvragen afkomstig van een 9-jarige jongen die de oproep laat zien op zijn telefoon. De politie kwam direct, er werd een Burgernet-alert uitgestuurd. Lokale media berichtten maandagavond over de nieuwe melding. „De clown had schoenen van vier meter”, zegt hij nu.

Volgens Linda Marcus is de consensus in de verschillende buurtgroepen inmiddels dat er misschien wel niet zoveel aan de hand is geweest. „De meeste mensen laten hun kinderen gewoon buiten spelen.”

killer clown

Echte incidenten

Killer clowns’ zijn in de Verenigde Staten een fenomeen met enige bekendheid. Grappige internetfilmpjes bestaan al jaren, maar vooral sinds augustus neemt het aantal serieuze meldingen toe van Amerikanen die uitgedost als enge clowns grappen uithalen of passanten angst aanjagen. Tot echte incidenten leidt dat meestal niet, maar het fenomeen haalde de afgelopen weken ook Nederlandse media.

Lees ook: In de VS zijn clowns een serieus probleem

killer clown

Toen de oproep van de politie dinsdag naar buiten kwam, was de teneur dan ook dat het een kwestie van tijd was geweest: ‘Eerste horrorclown gesignaleerd’ (AD), ‘Nu ook in Nederland?’ (RTL), ‘Hype waait over naar Europa’ (Metro). Behalve drommen kinderen zijn er dan ook veel journalisten op de been in de Almeerse wijk.

Ook de kinderen in de wijk lezen deze berichten. Houdt de politie rekening met een mediahype? De woordvoerder: „Natuurlijk zijn we ons bewust van mensen die elkaar kunnen aansteken, maar we hebben absoluut redenen om dit zeer serieus te nemen.” Om de haverklap rijdt er een politiemotor of -auto door de buurt.

De zoektocht van de kinderen op straat gaat intussen door. „Kijk!” Het signalement dat ze op hun telefoons laten zien, is onbedoeld door de lokale politie verspreid. Bij het persbericht op Facebook zette de politie een tekening van een killer clown van internet, een eng wezen met groen haar en een monsterlijke mond. „Dit is de echte.” Even later wordt iemand in de groep opgebeld. Iemand heeft verderop de rode clownsneus achter een muurtje vandaan zien steken. Hop! Daar gaan ze weer.

„Misschien bestaat hij wel helemaal niet”, roept een van de meisjes opeens. Even is het stil. „Nee”, zegt een jongetje. Hij schudt verwoed zijn hoofd en zet zijn fiets weer in beweging. „Nee, dat kan niet. Hij was zelfs op het nieuws!”

Dinsdagavond laat komt er nog een melding binnen. Ook in Oss zou een killerclown zijn gezien, meldt de politie, zwaaiend met een mes en een hamer.