Harde cijfers hoor je nu nog niet

De wandelgangen De verkiezingsprogramma’s druppelen binnen, maar zonder concrete cijfers. Dat is strategie.

Nu het plan van de anderen

wandelgangen logo oor

VVD-leider Rutte presenteerde zijn Plan voor Nederland vorige week, nu mogen de anderen. Deze woensdag is het CDA aan de beurt, donderdag de SP. Afgelopen dagen kwamen beide al met wat nieuwtjes over hun verkiezingsprogramma’s naar buiten. Het CDA wil de basisbeurs voor studenten terug. De SP wil een verhoging van het minimumloon van 10 procent. Ook de bijstand en de AOW gaan dan met 10 procent omhoog, die zijn gekoppeld aan het minimumloon. Het kost zo’n 5 miljard euro, op te halen bij „de 20 procent van Nederland die het meest verdient”, zei Emile Roemer in het AD. De SP wil al langer een ‘miljonairsbelasting’.

Beter nog geen harde cijfers

In de Haagse binnenwereld vindt niet iedereen het even slim wat de SP doet, nu al harde getallen noemen. Bij het CDA zul je nog geen concrete bedragen horen, alleen dat er „geïnvesteerd moet worden”.

De rekenmeesters mogen nog

Dat zit zo: alle partijen wachten met de financiële onderbouwing van hun programma’s tot ze de allerlaatste voorspellingen van het Centraal Planbureau hebben. Dat is in december. Als de economische groei hoger is dan verwacht, stijgen de inkomsten die de overheid binnenkrijgt aan bijvoorbeeld belastingen. Dan kun je dus extra investeren – iets waar politici tegen die tijd nog wel een extra nieuwsmomentje van weten te maken. Alleen als de voorspellingen tegenvallen, en je hebt al wel concrete bedragen benoemd, dan moet je dat geld ergens anders uit de begroting zien te halen. Dan zal die miljonairsbelasting van de SP dus nog verder omhoog moeten.