Hoe Kijkduin de Pokémonhoofdstad van Nederland werd

Pokémonspelers zorgen volgens omwonenden voor overlast in Kijkduin, dat eerder deze zomer tot de ‘Pokémonhoofdstad van Nederland’ werd gedoopt. De beestjes zijn nu uit het duingebied verdwenen.

Het Deltaplein in Kijkduin dat sinds de zomer ineens druk bezocht wordt door Pokémonjagers.
Het Deltaplein in Kijkduin dat sinds de zomer ineens druk bezocht wordt door Pokémonjagers. Foto Amber Beckers

Op de trappen van het Deltaplein in Kijkduin zitten tientallen mensen op hun mobiel te spelen. De meesten in hun eentje. Wilco (25) bijvoorbeeld. Hij komt hier al drie maanden elke dag om Pokémon Go te spelen: virtuele beestjes vangen met een smartphone. Is deze dinsdag anders dan anders? „Nou, er zijn wel minder mensen.”

Niet toevallig: sinds dinsdag zijn maatregelen genomen om het Pokémon Go-verkeer in Kijkduin aan banden te leggen. Al weken werd er door buurtbewoners en horecaondernemers geklaagd over de overlast die Pokémonjagers veroorzaakten. De gemeente Den Haag moest Pokémon Go-producent Niantic uiteindelijk voor de rechter dagen voordat die akkoord ging met haar eisen: geen Pokémon meer in kwetsbaar duingebied, en tussen elf uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends geen Pokémon meer op het Deltaplein. Op die manier moet de rust terugkeren.

Pokémonhoofdstad

Het was zo mooi deze zomer. Het doorgaans niet heel drukbezochte Kijkduin bleek een toplocatie voor Pokémon Go, het ‘augmented reality’-spel dat draait om het vangen van zoveel mogelijk Pokémon. D66-raadslid Rachid Guernaoui – zelf ook Pokemonjager – stelde direct voor Kijkduin om te dopen tot ‘Pokémonhoofdstad van Nederland’. Zo’n titel zou volgens het raadslid een opleving betekenen voor de plaatselijke horeca. Op 9 augustus verrees midden op het Deltaplein een paal met Pokémon-icoon Pikachu.

De populariteit van Pokémon Go is al langer tanende: Pokémon Go: de hype is voorbij

Niet iedereen was blij met die paal en de drukte. Inwoners van Kijkduin begonnen zich al snel te ergeren aan de hordes Pokémonjagers die overal rommel achterlieten en massaal door het Natura-2000 duingebied banjerden. Vaste badgasten klaagden: waar Kijkduin voorheen een plek was van rust, leegte en makkelijk parkeren, leek het nu op een enorm schoolplein. De beloofde economische impuls bleef ook uit: de meeste Pokémonjagers namen gewoon een lunchtrommeltje mee.

Half augustus stuurden bewoners van Kijkduin een boze brief naar de gemeente. Die liet daarop weten contact te zoeken met Pokémon Go-producent Niantic. Maar hoewel de gemeente naar eigen zeggen herhaaldelijk brieven stuurde en telefoontjes pleegde, bleef het bij Niantic stil. Totdat de gemeente eind september besloot een kort geding aan te spannen: sinds dinsdagochtend negen uur zijn de virtuele beestjes verdwenen uit het kwetsbare duingebied. De Pokémon tussen elf en zeven uur ‘uitzetten’ op het Deltaplein is nog lastig, omdat het verschijnen van Pokémon volgens Niantic samenhangt met een internationaal algoritme. Het kort geding heeft de gemeente in afwachting van een oplossing opgeschort.

‘Economische impuls’

En merken de horecaondernemers al iets van de maatregelen? Abdes Oul Ali, manager van het pannenkoekenhuis vlak naast het Deltaplein, vraagt zich af of ze hem überhaupt gaan helpen. „Als ze het duin niet meer ingaan, komen er vast alleen maar meer mensen op het Deltaplein.” Dat zou nog meer overlast betekenen voor Ali. En hij heeft al veel te stellen met de Pokémonjagers: honderden mensen die naar de wc gaan zonder te bestellen – „ik moet vier keer zo veel wc-papier bestellen als normaal”. Mensen die urenlang op één kopje thee hun mobiel komen opladen, het uitzicht op zee dat verpest wordt door drommen mensen die op de boulevard van links naar rechts lopen. Vaste klanten komen niet meer, vertelt hij. „En dan zeiden ze dat wij een economische impuls zouden krijgen door die Pokémon.”