Geen E in de hachee

Vandaag eten we Honigs hachee, met E621.

NRC bracht in 2013 nog een ‘ouderwets’ recept voor hachee. Met als smaakmakers jeneverbessen, peperkorrels, kruidnagel, laurier en zout. Je kunt ook hachee maken met een pakje van Honig. Vlees, ui en wortel doe je er zelf bij, de smaak komt van Honig: behalve specerijen zitten in Honig Basis voor Hachee de smaakmakers E621, E627 en E631. Die zorgen alle drie voor een hartige smaak – het zit bijvoorbeeld in sardientjes. Door die smaakversterkers toe te voegen, heb je minder zout nodig. De E betekent dat ze zijn gecontroleerd en veilig bevonden door de Europese voedselautoriteit.

Maar dat willen we niet horen. We weten niet wat die nummers betekenen. En je weet nauwelijks méér als je leest dat het mononatriumglutamaat, natriumguanylaat en dinatriuminosinaat zijn. Het zijn woorden waar consumenten bang van worden, en van alle afschrikwekkende E-nummers heeft E621, glutamaat, misschien wel het grootste imagoprobleem. Van E621, ook wel MSG of ve-tsin genoemd, zeggen sommige mensen hoofdpijn of buikpijn te krijgen. Op z’n minst. Je hoeft maar een paar keer te klikken en je leest dat deze ‘silent killer’ gevaarlijker is dan roken! Dan alcohol! Dan drugs! Nederlandse websites zoals gezondheidenvoeding.nl en goedgezond.info (wie ze beheert is onduidelijk) volgen paniekdokters die beweren dat E621 ‘neurotoxisch’ is en dat ‘zenuwcellen ervan afsterven’.

Geen wonder dat consumenten naar Honig bellen om te vragen of hun voeding wel veilig is. En dat Honig daarom deze week aankondigde een aantal E-nummers uit zijn producten te halen. „We luisteren naar de wens van consumenten.” Je kunt je wel afvragen of de manier waarop de industrie gehoor geeft aan de wens van consumenten het vertrouwen op de lange duur goed doet. Heeft Honig dan al die tijd gif in de hachee gedaan? En wat krijgen we ervoor in de plaats? Gistextract, zo blijkt. Dat heeft weliswaar geen E-nummer, maar in gistextract zit mononatriumglutamaat. En met mononatriumglutamaat zijn we gewoon weer terug bij E621.

Als je als klant naar Honigs Consumentenservice belt krijg je een goed getrainde medewerker aan de lijn. Gevraagd of E621 slecht is en gistextract niet, zegt ze: „E621 is niet schadelijk, gistextract ook niet. De meningen zijn verdeeld over wat beter of slechter is.”

Het hele glutamaatdebat gaat decennia terug. In 1968 verscheen in de New England Journal of Medicine een brief (geen onderzoek) over het ‘Chinese Restaurant Syndrome’. Veel lezers herkenden de klachten van dr. Kwok, die na het eten van glutamaat, overvloedig aanwezig in de Aziatische keuken, een doof gevoel in zijn spieren kreeg. Hoewel de wetenschap nooit een verband heeft gevonden, werd glutamaat voortaan wel in één adem genoemd met overgevoeligheidsreacties.

Het Voedingscentrum is nuchter over E621. ‘Zelfs als je heel veel producten met L-glutamaat eet, kan je er niet te veel van binnenkrijgen. Producten met L-glutamaat kunnen levenslang dagelijks gegeten worden. Dat is niet slecht voor de gezondheid.’ En als je ergens last van hebt: ga dan naar een dokter.

Voor wie de pakjes Honig toch liever laat staan en zelf hachee maakt: schiet niet uit met het zout.