FIFA stelt eerste directeur vrouwenvoetbal ooit aan

Sarai Bareman was lid van de hervormingscommissie die pleitte voor meer vrouwen in de FIFA-top.

Het FIFA-hoofdkantoor in Zürich, waar Bareman werkzaam zal zijn.
Het FIFA-hoofdkantoor in Zürich, waar Bareman werkzaam zal zijn. Foto: Wiki Commons

Wereldvoetbalbond FIFA heeft Sarai Bareman aangesteld als de eerste directeur vrouwenvoetbal sinds de oprichting van de organisatie in 1904. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt.

De Nieuw-Zeelandse Bareman was eerder plaatsvervangend secretaris-generaal van de Oceanische voetbalbond OFC. Ze was zelf als speler actief in het nationale elftal van Samoa. De FIFA laat in een verklaring weten blij te zijn met de hervormingsgezinde Bareman:

“Als enig vrouwelijk lid van de FIFA-hervormingscommissie 2016, was Sarai een felle voorvechter van verandering binnen de organisatie. Ze zette zich in het bijzonder in voor het invoeren van concrete vereisten voor vrouwen op leidinggevende functies binnen de FIFA.”

Lees ook: Wie kan de FIFA uit de crisis leiden?

De hervormingscommissie werd in februari tijdens het congres van de wereldvoetbalbond in het leven geroepen, om de geloofwaardigheid van de bond te herstellen na een reeks corruptieschandalen. Onder meer toenmalig voorzitter Sepp Blatter, zijn gedoodverfde opvolger Michel Platini en rechterhand Jérôme Valcke kregen schorsingen opgelegd.

Eén van de speerpunten van de commissie was het stimuleren van de doorstroom van vrouwen naar de top van de FIFA. Daar is met de aanstelling van Bareman nu een begin mee gemaakt. Op 14 november zal Bareman beginnen aan haar nieuwe baan.