‘Een rijk leven heeft niet per se te maken met geld’

Verdienen en uitgeven

Nawaz Kazmi (29) is samen met zijn broer oprichter van The Pure Family, waarmee ze hun gezonde levensfilosofie willen overbrengen op een miljoen mensen. Hij woont in Den Haag.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Eigenlijk begon de droom om te ondernemen al toen ik heel jong was. Mijn vader wilde later met zijn kinderen een restaurant beginnen. Mijn broer en ik namen zijn ondernemende geest over en we begonnen al op de basisschool met een schoonmaakbedrijfje. We hadden de gekste ideeën, maar wilden eerst bij een groot bedrijf ervaring opdoen. In 2009 zijn we toch begonnen. Ik was nog student, had nul ervaring en een klein netwerk. We hebben onze onderneming stap voor stap opgebouwd.

„We begonnen met een marketingadviesbureau, maar hebben nu ook een restaurant, een saladebar, een blog en we hebben een kookboek uitgegeven. Sinds kort verhuren we een vergaderruimte. Het uitgangspunt van onze onderneming is gezond leven. We willen een positieve verandering bij mensen teweegbrengen. Voor ons heeft een rijk leven niet per se te maken met geld, maar met de keuzes die je maakt. Ik zie nog mijn vader voor me toen we hem het eerste boek overhandigden, zo blij. Dat was onbetaalbaar.

„We maken ieder jaar een prognose van wat we onszelf willen uitkeren, 3.000 euro per maand. Alle overige winst investeren we in het bedrijf. Ik kom niet uit een rijk gezin, maar kwam ook nooit iets tekort. We gingen vaak op vakantie naar familie in het buitenland, of een ijsje halen in Scheveningen. In mijn studententijd had ik een bijbaantje als chauffeur. Ik reed in de duurste auto’s. Heel leuk, maar er zijn belangrijkere dingen.”

UIT

‘Ik ben heel bewust bezig met de keuzes die ik maak. Nu probeer ik vooral minder te werken. Soms moeten we elkaar echt afremmen. Ik wil ook tijd blijven stoppen in het verhogen van mijn kwaliteit van leven. Daarom geef ik veel geld uit aan boeken, zelfontwikkeling, vakanties en retraites. Dat laatste doen we zo’n vijf tot tien keer per jaar, het liefst een week lang. In een retraitecentrum gaan we mediteren, racefietsen, vegetarisch koken en brainstormen over het leven en ondernemen. Op deze manier werk ik aan mezelf, en dat is heel ontspannend.

„Mijn laatste grote aankoop is een PlayStation, die kostte 330 euro. Op vakantie las ik een boek dat benadrukt hoe belangrijk het is om je geest ruimte te geven, dus toen ik terugkwam, heb ik direct een spelcomputer aangeschaft. Spelen bevordert de creativiteit en creëert ruimte in je hoofd.

„Ook geef ik per maand 150 euro uit aan massages, gemiddeld een per week. Ik ziet het als een investering. Het maakt me gelukkiger en ik kan dan productiever werken. Ik vind het heel belangrijk om tot mezelf te komen, maar reserveer ook geld voor het doen van gekke en avontuurlijke dingen met vrienden. Binnenkort maak ik voor de tweede keer een parachutesprong, maar ook bungeejumpen, snowboarden, diepzeeduiken en karten vind ik leuk.”

Lees ook de verdienen en uitgeven van vorige week: ‘Ik geef geld uit aan twee extremen: sport en alcohol’