Baas mag het reglement zelf uitleggen

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Deze week: arbeidsrecht: een lucratief ideeëncentrum en douchen bij de baas.

Goede ideeën zijn geld waard. Bij DAF Trucks in Eindhoven had de ideeënbus met verfrommelde briefjes al jaren geleden plaatsgemaakt voor een heus ideeëncentrum, compleet met beloningsreglement. Werknemers worden zo aangemoedigd hun ‘kennis, vindingrijkheid en speurzin’ te gebruiken ten aanzien van ‘verbeteringen, vernieuwing en kostenbesparing’ binnen het bedrijf. Elk goedgekeurd idee wordt beloond. Als de kostenbesparing te berekenen is, geldt een maximale vergoeding van 15.000 euro. Is deze niet te berekenen, dan wordt de beloning vastgesteld met een puntensysteem.

Hopend op de 15.000 euro dienen drie werknemers het idee in om een warmtebeeldcamera aan te schaffen. Hiermee kunnen storingen sneller worden opgespoord en geanalyseerd. Het idee wordt afgekeurd, maar twee jaar later wordt de camera toch aangeschaft. De mannen wijzen op hun oorspronkelijke idee en krijgen alsnog een vergoeding van 516 euro bruto, iets meer dan 172 euro per persoon.

Een tegenvaller, die ze aanvechten bij de rechtbank Oost-Brabant. De werknemers komen met stukken waaruit de kostenbesparing duidelijk blijkt en vinden dat ze ieder recht hebben op 5.000 euro. Maar de rechter vindt dat DAF de vrijheid heeft zijn werknemers voor ideeën te belonen en daarbij het eigen reglement uit te leggen. Volgens DAF is de besparing niet alleen toe te rekenen aan de camera, maar spelen ook andere factoren een rol.

Ook het gerechtshof Den Bosch legt het gelijk bij DAF. Deze moet zich weliswaar als een goed werkgever gedragen en rekening houden met de belangen van werknemers, maar is vrij de kostenbesparingen zelf te beoordelen.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHSHE:2016:4017