WOZ-waarde

Informatie over WOZ-waarde woningen onduidelijk, ondanks loket per 1 oktober

Veel gemeenten maken „een rommeltje” van de wettelijke verplichting om kosteloos WOZ-waarden van woonhuizen openbaar te maken. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Volgens de belangenbehartiger van huizenbezitters is het merendeel van de gemeenten niet terug te vinden op de officiële website. „Onacceptabel”, zegt VEH-directeur Rob Mulder. „Hier is geen excuus voor. Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden.” Mulder wil dat het kabinet er werk van maakt.

Per 1 oktober moeten alle WOZ-waarden van woningen te vinden zijn op WOZ-waardeloket.nl. Dit is al sinds 2013 bekend. Slechts 94 van de 390 gemeenten doen dat, aldus VEH. In plaats daarvan gebruiken gemeenten alternatieve platforms zoals Wozview.nl, Watisdewozwaarde.nl, Mijnwozwaarde.nl en Knoop-woz.nl. Sommige gemeenten leveren de informatie helemaal niet. De WOZ-waarde van een huis wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Deze is van invloed op de hoogte van een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting en de inkomstenbelasting. (ANP)