Wie mag er straks op tv debatteren?

De wandelgangen

Rutte wil minder debatten. Maar programmamakers zijn met iets anders bezig.

De luxe van de grootste zijn

wandelgangen logo oor

Hij ziet liever minder dan méér televisiedebatten voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, zei premier Mark Rutte op de bank van Rick Niemans WNL op zondag. „Meer mensen kijken als je er maar twee of drie hebt. Wat mij betreft: beperk het”, riep Rutte op. Dat belooft nog een robbertje onderhandelen tussen campagneleiders en televisiemakers. Want het lijstje dat de meeste lijsttrekkers met potlood in hun agenda hebben staan, is al zes debatten lang. Van EenVandaag tot Pauw, van het Jeugdjournaal tot het Carré-debat en van het premiersdebat van RTL tot de NOS-avond voorafgaand aan de verkiezingsdag, op 15 maart volgend jaar.

Hopen dat je mee mag doen

In de campagne van 2012 skipte Rutte het eerste grote debat, samen met Emile Roemer en Geert Wilders. Nu heeft de VVD nog aan geen enkel programma formeel toegezegd dat Rutte erbij is. Er kan nog zoveel gebeuren, zeggen ze, zijn precieze agenda bepaalt het campagneteam zo laat mogelijk. Het is de luxe van de grootste zijn; uitgenodigd wordt-ie toch wel. Voor de kleine partijen, neem GroenLinks, is het de vraag of ze mee mógen doen. Zij hebben zich voorgenomen: we gaan zó relevant worden dat de tv niet om ons heen kan.

Het echte probleem: de PvdA

De puzzel voor NOS en RTL is hoe ze met het bescheiden bergje middelgrote partijen moeten omgaan. Wie nodig je wel en niet uit, om het spannend én een beetje overzichtelijk te houden? Meestal kijken ze daarvoor naar peilingen en naar de huidige grootte van de partij in de Tweede Kamer. Alleen beide criteria leveren nu een enorm middenveld op, van twee grote en minstens vier middelgrote partijen. Het RTL-premiersdebat dan maar met zes in plaats van vier lijsttrekkers? Dat lost nog het probleem niet op, want op basis van de Peilingwijzer, het gemiddelde van alle peilingen, zou Jesse Klaver van GroenLinks dan wel aanschuiven, en de PvdA-leider, wie dat ook wordt, niet. Een afzegging van Rutte kan ze straks nog mooi uitkomen.