WADA moet dopingcontroles overnemen van sportbonden

Antidopingbureau WADA

Vanaf de Winterspelen in 2018 moet de WADA zelf de dopingcontroles uitvoeren. Verbeteringen zijn nodig na het schandaal in Rusland.

Foto Marc Braibant/AFP

De macht van het wereldantidopingbureau WADA wordt vanaf de Winterspelen in Pyeongchang, in februari 2018, danig versterkt. De organisatie wordt behalve voor de regelgeving ook verantwoordelijk voor de uitvoering van dopingcontroles. Het internationale sporttribunaal CAS spreekt de straffen uit. Dat hebben een twintigtal mondiale sportleiders zaterdag afgesproken op een door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) belegde conferentie in Lausanne.

Het IOC is al lange tijd ontevreden over de opsporing van doping. WADA werkt te afstandelijk en de internationale sportbonden, maar vooral de nationale dopingautoriteiten, doen hun controlewerk niet goed genoeg of staan onder invloed van nationale overheden, zoals de afgelopen jaren is gebleken in Rusland en in mindere mate in Kenia. De schandalen hebben het IOC geleerd dat verbeteringen dringend noodzakelijk zijn.

Er was bij het IOC, maar vooral bij de internationale sportfederaties, toenemende kritiek op WADA. Vooral het negeren van Russische klokkenluiders over misstanden in hun land verlaagde het vertrouwen in het antidopingbureau. Niet langer vanuit de luxepositie van regelgever en waarnemer toekijken, maar aan het werk, was de redenering van de critici. Dat culmineerde zaterdag in een conferentie die naast het IOC-bestuur onder andere werd bijgewoond door de belangrijkste olympische bonden, de nationale olympische comités van de machtigste sportlanden – Verenigde Staten, Rusland en China – en het internationaal paralympisch comité.

Hoewel het IOC als stichter van WADA veel macht over het antidopingbureau heeft, kan het formeel de organisatie niet tot een veranderde werkwijze dwingen. Dat moet WADA zelf doen. Maar de Britse voorzitter Craig Reedie heeft na afloop van de conferentie al verklaard dat de nieuwe voorstellen eind november tijdens een WADA-vergadering in Glasgow zullen worden besproken. WADA heeft geen andere keus dan zijn werkwijze te veranderen, omdat de wensen van het IOC en de kritische sportbonden onmogelijk genegeerd kunnen worden.

De wijzigingen zitten hem vooral in de uitvoering. Het IOC en de sportorganisaties willen dat WADA niet alleen de regels opstelt en als toezichthouder fungeert, maar ook de dopingcontroles effectief van de sportbonden overneemt. Verder is het de bedoeling dat WADA alle macht krijgt over de nationale dopingautoriteiten om te voorkomen dat landen, al dan niet onder invloed van hun regeringen, de regels kunnen manipuleren.