‘VS vrezen schuld aan oorlogsmisdaden in Jemen’

Het land vreest dat het verlenen van steun aan de Saoedische coalitie in Jemen mogelijk opgevat kan worden als schending van het internationaal oorlogsrecht.

Foto van het gebouw in de Jemenitische hoofdstad Sanaa dat zaterdag gebombardeerd werd.
Foto van het gebouw in de Jemenitische hoofdstad Sanaa dat zaterdag gebombardeerd werd. Foto Khaled Abdullah/ Reuters

De Verenigde Staten vrezen dat het land aangeklaagd zal worden voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Jemen. Uit documenten die in handen zijn van persbureau Reuters blijkt dat juristen aan de regering-Obama hebben laten weten dat de VS zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan schending van het internationaal oorlogsrecht.

De VS steunen de Saoedische coalitie die in maart 2015 met een militaire interventie begon tegen de Houthi-rebellen. In Jemen heerst al langere tijd oorlog tussen de Houthi’s en troepen van de internationaal erkende Jemenitische regering. De VS leveren onder meer inlichtingen en wapens aan Saoedie-Arabië.

Sinds het ingrijpen door het Arabische land zijn ruim 4.100 burgers om het leven gekomen, terwijl er ruim 7.000 gewond raakten. Volgens de Verenigde Naties zou ongeveer 60 procent van de doden toe te schrijven zijn aan bombardementen uit de lucht.

Lees ook: Strookt oorlog in Jemen met westerse belangen?

Geen conclusie over schuld VS

Uit de documenten blijkt dat de VS zich zorgen maken over het gebrek aan ervaring van de Saoedisch bij het leiden van een (lucht)offensief en het uitvoeren van precisiebombardementen. De aanvallen op onder meer ziekenhuizen “zijn het resultaat van een gebrek aan Saoedische ervaring met het bombarderen en afvuren van raketten.”
Bovendien mengen de Houthi-rebellen zich tussen burgers, waardoor het onderscheid tussen de twee groepen lastig te maken is, schrijft een jurist.

De documenten in handen van Reuters betreffen de periode tussen mei 2015 en februari 2016. Uiteindelijk zijn de opstellers ervan niet tot een eenduidig antwoord gekomen op de vraag of de VS zich hebben schuldiggemaakt aan oorlogsmisdaden. Dat zou ertoe kunnen leiden dat er een officieël internationaal onderzoek wordt ingesteld.

Al Hussein wil internationaal onderzoek

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) Zeid Ra’ad Al Hussein riep eerder vandaag wel opnieuw op tot een dergelijk onderzoek naar oorlogsmisdaden in Jemen. Afgelopen weekend vielen bij een aanval op een uitvaartcentrum ten minste 140 doden.

Lees ook: Met elke Saoedische aanval groeit steun voor Houthi’s

Duizenden Jemenieten gingen zondag de straat op om voor het VN-kantoor in de hoofdstad Sanaa stappen te eisen tegen de schuldigen voor het bombardement. De demonstranten houden Saoedi-Arabië verantwoordelijk voor de aanval. Dat land ontkent zelf betrokkenheid bij de aanval.

Het bombardement vond plaats op het moment dat er een begrafenisdienst plaatsvond voor de vader van Galal al-Rawishan, minister van Binnenlandse Zaken in de zelfverklaarde regering van de Houthi-rebellen. Bij de aanval raakte Al-Rawishan ernstig gewond. Het was de bloedigste bombardement sinds de Saoedische coalitie begonnen met het uitvoeren van de bombardementen in Jemen.