Van Bokhoven definitief bondscoach turnmannen

Tijdens de Spelen was hij al de tijdelijke opvolger van de in juli overleden Mitch Fenner.

Van Bokhoven met zijn pupil Yuri van Gelder tijdens de kwalificatie in Rio.
Van Bokhoven met zijn pupil Yuri van Gelder tijdens de kwalificatie in Rio. Foto Sander Koning / ANP

Bram van Bokhoven (38) moet als bondscoach de Nederland turnheren naar nieuw succes leiden. Hij is definitief benoemd door turnbond KNGU na de functie in de aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen in Rio al op interimbasis vervuld te hebben.

De vorige bondscoach Mitch Fenner overleed in juli op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij speelde een grote rol bij de historische plaatsing van de Nederlandse mannenploeg voor de Spelen in Rio. Onze redacteur Henk Stouwdam schreef daarover:

“Natuurlijk hebben de turners het werk gedaan. Maar zonder de inspirerende aanpak van de 69-jarige Fenner zou dit kunstje nooit geflikt zijn. Fenner, en alleen hij, zag vier jaar geleden bij zijn aanstelling als bondscoach de olympische potentie van de Nederlandse mannen. En alleen Fenner kreeg de turnwereld op één lijn.”

Van Bokhoven was eerder trainer van onder meer Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes.

Over de aanstelling zegt technisch directeur Hans Gootjes in een verklaring:

“Bram heeft een duidelijke visie op en scherp oog voor wat er nodig is om het prestatieklimaat binnen het Nederlandse topturnen bij de mannen verder te versterken. Naast continuering van de ambities op olympisch niveau, zal vooral de ontwikkeling van de junioren extra aandacht krijgen.”

Lees ook dit interview met Mitch Fenner: ‘You can’t bullshit a Dutchman’

Gevallen en weggestuurd

Van Bokhoven had tijdens de Spelen in Rio een team onder zijn hoede dat in het nieuws kwam door historische prestaties en door breed uitgemeten randzaken. Voor het eerst plaatste een Nederlands mannenteam zich voor de landenwedstrijd. Als ploeg werd de finale niet gehaald, maar Epke Zonderland (rekstok), Yuri van Gelder (ringen) en Bart Deurloo (meerkamp) kwalificeerden zich wel voor de individuele finales.

Olympisch kampioen Epke Zonderland stelde daarin teleur, door net als in Peking in 2008 tijdens zijn oefening mis te grijpen en hard te vallen. Voor Yuri van Gelder kwam het niet eens zover. Hij werd door de Nederlandse ploeg naar huis gestuurd, nadat hij zich na plaatsing voor de finale niet aan de regels had gehouden toen hij tot diep in de nacht uitging en alcohol nuttigde.