Turkije-Nederland

‘Niet lange arm maar Europa is het probleem’

De zorgen in Nederland over ‘de lange arm van Ankara’ tonen vooral de toegenomen discriminatie en islamofobie. Dat stelt Kudret Bülbül, hoofd van het departement voor Turken in het buitenland (YTB) in een interview met deze krant. „Wilders heeft het over Nederland reinigen van islam. Dat laat zien welke kant Europa op gaat en in wat voor crisis het verkeert. Wat is het verschil met de nazi-retoriek van ‘het elimineren van alle Joden’?”

Het werk van zijn departement is volgens Bülbül onder meer een reactie op de discriminatie die Turken in het buitenland ervaren. De YTB stelt studiebeurzen en subsidies beschikbaar aan onder meer Turkse Nederlanders om hen te helpen op te komen voor hun rechten en hun Turks te verbeteren.

In Nederland wordt de YTB gezien als een van de organen die de Turkse regering gebruikt om greep te krijgen op Turkse Nederlanders. De vrijwillige adviesraad bestaat uit uitgesproken bewonderaars van president Erdogan. Die mengden zich fanatiek in het conflict met de Gülenbeweging na de mislukte staatsgreep van 15 juli.

De Nederlandse regering studeert op mogelijkheden de invloed van Ankara op Turkse Nederlanders te verminderen. Maandag hield de Tweede Kamer een hoorzitting met Turks-Nederlandse organisaties.

Interview hoofd diaspora-departement pagina 8-9