Trumps strijd om blanke man gaat ‘tegen watjes en pussy’s’

White male Jackson Katz kijkt met speciale bril naar de presidentsrace, als expert vrouwenstudies. Hij ziet een wens tot herstel klassieke mannelijkheid.

Foto Dominick Reuter/AFP

Vergis je niet in Donald Trump, zegt Jackson Katz. Hij mag aangeschoten wild lijken, maar zijn campagne weet heel goed dat er nog maar één kleine kans is op het Witte Huis. „Om te winnen, moet Trump meer dan 70 procent van de blanke mannelijke kiezer trekken. Daar mikt hij op.”

Jackson Katz kijkt naar de verkiezingen met een speciale bril. Als afgestudeerde in vrouwenstudies is hij nu een autoriteit op gebied van rolpatronen. Zo ontwierp hij programma’s tegen seksueel geweld voor universiteiten en het leger. En hij publiceerde dit jaar Man Enough? Donald Trump, Hillary Clinton and the politics of presidential masculinity, een boek over de race naar het Witte Huis als de verkiezing van het nationale alfamannetje.

Trump kan niet anders, zegt Katz. „De campagne heeft nauwelijks pogingen gedaan bruggen te bouwen naar andere kiezersgroepen. Het gaat nu, zeker sinds afgelopen weekend met het uitlekken van het filmpje en het tweede debat, alleen nog om agressie en harde aanval. Pure identiteitspolitiek, gericht op de blanke man.”

Lees ook It’s the masculinity, stupid - NRC

Katz’ bril hielp hem bijvoorbeeld, te verklaren waarom Trump op 31 augustus een keiharde antimigratiespeech hield in Arizona, pal nadat hij vergeefs had geprobeerd Afro-Amerikanen te paaien. „In Arizona hamerde Trump erop hoe migranten banen inpikken en vertelde verhalen over vrouwen, kinderen en bejaarden die waren verkracht of vermoord door migranten. Iedereen vroeg zich af waarom Trump er weer zo op los ging. Zijn ex-campagne-adviseur Corey Lewandowski gaf bij CNN het antwoord: ‘Trump verzekert zich zo van de blanke mannelijke stem’, zei hij.”

111016IHN_peilingen

Hoe verklaart u dat de publicatie van de ranzige video wel effect had op het partijkader, maar niet op Trumps achterban?

„Het kader realiseert zich dat het electoraat voor 53 procent uit vrouwen bestaat. Voor Trumps kiezers blijft hij de man die tegen het systeem vecht, tegen hypocrisie, tegen politieke correctheid. Dat Trump zich in het filmpje laat kennen zoals hij is, vinden zijn kiezers een pre. Daarnaast pepert Fox News Republikeinen al sinds Obama in dat de apocalyps nabij is als weer een Democraat in het Witte Huis komt. Dat betekent een progressief Supreme Court, met alle gevaar voor bijvoorbeeld wapenbezit.”

Lees ook Eenzame Trump is gevaarlijk in naargeestig tv-debat met Clinton

Time noemt deze verkiezingen een oorlog tussen de seksen.

„Dat lijkt me te sterk geformuleerd. Het verzet tegen Clinton heeft er wel mee te maken dat ze vrouw is, maar er is meer. Clinton is geen Thatcher. Ze zál een progressieve rechter in het Supreme Court benoemen. Ze afficheert zich als voorvechtster van vrouwen, minderheden, migranten. En dan is ze ook nog een Clinton, onderdeel van het Washingtonse establishment.”

Katz hamert er vaak op dat aan de specifieke zorgen van blanke mannen voorbij wordt gegaan, juist omdát die van oudsher de norm zijn.

„Doelgroepenbeleid gaat vaker om vrouwen of minderheden. Trump is het zelfverklaarde antwoord op het reservoir aan onvrede dat dit oplevert bij mannen. Hij belooft herstel van de oude orde, en laat zien dat hij daar hard voor kan vechten. ”

Lees ook ‘De crisis van de man is de basis voor Trump’

De status van vooral laagopgeleide blanke mannen is ondermijnd door verdwijnen van banen naar het buitenland, opkomst van migranten en toenemende zelfstandigheid en opleidingsniveau van vrouwen, zegt hij. „Dat geldt als bedreiging. Op Fox News is er een mooie verzamelterm voor: de wussyfication van Amerika. Dat woord is een samentrekking van wimp en pussy. Amerika wordt een land van watjes, verwijfd.

Een verlangen naar het herstel van klassieke mannelijkheid met bijbehorende privileges vormt volgens Katz ook in andere landen een vaak miskend deel van de aantrekkingskracht van populisme, voor mannen én in mindere mate vrouwen. In navolging van Trump, die zijn woorden in het filmpje omschreef als ‘kleedkamergebral’, verdedigde interim UKIP-leider Nigel Farage hem zo: „Hij wil geen paus worden, hij wil president van Amerika worden.” Katz:

„Dat boys-will-be-boys argument is een duidelijk signaal aan mannen dat de tijden in elk geval wat deze twee betreft nog niet veranderd zijn.”