Toezicht

Verpleeghuizen remmen dataverstrekking aan IGZ

Verpleeghuizen leveren voorlopig geen gegevens meer aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Eerst moet duidelijk zijn wat de toezichthouder precies wil weten, waarvoor hij het gaat gebruiken en hoe de informatie gepubliceerd gaat worden, zegt brancheorganisatie ActiZ. De publicatie door de IGZ van een zwarte lijst van de elf slechtst presterende zorginstellingen zorgde deze zomer voor veel ophef. „Dat heeft alleen maar negatief nieuws opgeleverd”, aldus Actiz. „De onzorgvuldige openbaarmaking en categorisering van de uitkomsten van de IGZ-lijsten in juli van dit jaar hebben diepe sporen achtergelaten bij medewerkers, bewoners en hun familie over de vermeende onveiligheid in verpleeghuizen. Hierdoor zijn wij huiverig geworden, er moet nu eerst duidelijkheid komen.” (ANP)