De Thuiskok: Een beetje variatie

Donna Hay, koningin van de foodstyling, was een paar weken geleden in Nederland voor de promotie van alweer haar 24e (!) kookboek, Life in Balance. Toen ik het boek onder ogen kreeg, viel me een groot verschil op in vergelijking met haar vorige, Fresh en Light. Dat boek was weliswaar prachtig, maar omdat de gerechten geheel in het wit geportretteerd waren, was het ook zo steriel als een apotheek.

Ditmaal is veel eten tegen de donkere achtergrond van zwarte tegels geportretteerd. Toen ik Hay naar dit verschil vroeg, zei de Australische foodstylist dat zij en haar team het boek een „supermodern” uiterlijk wilden geven. „We werken al langere tijd met donkere materialen in foto’s”, zei Hay. „Maar dat deden we tot nu toe in het magazine. Daarin kunnen we de laatste trends volgen.” Boeken moeten in Hay’s ogen tijdloos zijn, en zijn daarom minder geschikt om in te variëren.

Minder strikt lijkt Hay te zijn in haar receptenkeuze. Haar laatste boek staat, volgens de laatste trends, vol met recepten die je „op een feelgood-manier” gezond willen laten eten. Laten er daar net al dertien in een dozijn van zijn. Hay noemt het zelf „meer positief eten”, en zegt dat de keuze voor donkere aspecten in haar fotografie in het boek zijn ingegeven door die gedachte. „Gezond eten moet je niet het gevoel geven dat je iets mist. Dan wordt het diëten. Daarom staan de foto’s vol met kleur.”

Lees ook: Donna Hay: ‘Een goede foodfoto is veel meer werk dan alleen een filter’

Dat een kleurrijke foto een hongergevoel weg zou kunnen nemen lijkt mij onzin. Maar het zou wel kunnen dat je op basis van een smakelijke foto besluit een gerecht te maken waardoor je minder eet dan je normaal zou doen. Dit boek staat vol met dergelijke recepten.

Zoals altijd bij Hay weet je dat de gerechten bovendien simpel te maken zijn en dat je gezien het aantal recepten waar voor je geld krijgt.

De foto’s zijn fantastisch: de felle kleuren van groenten knallen van de pagina’s door het contrast met de donkere tegels. Ook heeft het boek wel iets gezelligs: op de foto’s is vaker (ongetwijfeld bewust) wat eten over de rand gemorst. Al met al een aantrekkelijker boek dan het vorige. Zo kan Hay met een beetje variatie weer tijden verder.