Terpstra en ploeg winnen titel in heet en troosteloos leeg Qatar

WK wielrennen

Niki Terpstra werd met zijn ploeg Etixx-Quickstep voor de derde keer wereldkampioen ploegentijdrit. Bij de vrouwen won Boels-Dolmans.

Het zweet liep aan alle kanten tappelings van zijn broodmagere gezicht, maar Niki Terpstra bleef stralen, in de brandende hitte van de Qatarese hoofdstad Doha. „Nu is het 3-2 voor ons”, klonk het aan de finish voor de microfoon van de NOS.

Voor de derde keer in vijf jaar tijd was de Nederlandse renner met zijn Belgische ploeg Etixx-Quickstep wereldkampioen geworden op het onderdeel ploegentijdrit. Zijn ploeg versloeg het Amerikaanse BMC, dat de afgelopen twee seizoenen de beste was. Daarvoor, in de eerste twee edities van het WK ploegentijdrit, ging de titel naar Terpstra en zijn Belgische ploeg. Vandaar die 3-2. „Geweldig om deze titel voor de derde keer te veroveren”, riep Terpstra, onlangs winnaar van de Eneco Tour en komende zondag kopman van de Nederlandse ploeg in de wegwedstrijd.

De vijfde editie van het WK werd verreden in een troosteloos decor van een lege woestijn. Acht van de achttien WorldTourploegen hadden bedankt voor deelname, vooral vanwege de hoge kosten om het materiaal te vervoeren naar Qatar. Van de ploegen die er wel waren, was Etixx-Quickstep duidelijk de beste. Het team van manager Patrick Lefevere was elf seconden sneller dan BMC. Derde werd het Australische Orica BikeExchange (op 0.37), vierde het Britse Sky en vijfde het Nederlandse Lotto-Jumbo (beide op 0.54).

Volgens Terpstra was de titel van zijn ploeg een beloning voor alle trainingsijver in de voorbereiding. „We hebben een trainingskamp gehad in België waarbij we bijvoorbeeld veel getraind hebben met rotondes, die hier veel liggen. Ik geloof dat ik er wel vijfhonderd heb gehad.”

De hitte in Qatar, waar het tegen de veertig graden was, maakte het WK ploegentijdrit extra zwaar. „We vochten allemaal tegen onszelf”, vertelde de Duitse specialist Tony Martin, die afscheid nam van de ploeg met een nieuwe wereldtitel voordat hij volgend seizoen naar Katjoesja vertrekt. „Het was nog zwaarder dan gedacht.”

Ook bij de vrouwen speelde de hitte een cruciale rol. Het Nederlandse Boels-Dolmans (met onder meer Ellen van Dijk en Chantal Blaak) pakte de wereldtitel, voor titelverdediger Canyon SRAM Racing uit Duitsland. Maar de titelstrijd werd ontsierd door een valpartij van Nederlands kampioene Anouska Koster (Rabo-Liv), die bevangen bleek door de hitte.

Kosters ploeggenoot Roxane Knetemann toonde zich na afloop bij de NOS boos op de internationale wielerunie UCI. „De hitte, het is gewoon niet te doen en zeker niet in een tijdrit. Het is net een sauna. De UCI heeft hier echt niet over nagedacht. Het slaat nergens op.”