Tbs met dwang voor moord in gevangenis Zoetermeer

R. had een 82-jarige medegevangene gedood. Een arrestatieteam moest hem overmeesteren.

Een ambulance rijdt weg bij de gevangenis aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer, september vorig jaar.
Een ambulance rijdt weg bij de gevangenis aan de Rokkeveenseweg in Zoetermeer, september vorig jaar. Foto: ANP/AS MEDIA

Voor de moord op zijn 82-jarige medegedetineerde is een man uit Den Haag maandag door de rechter veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Deskundigen achten Jan R. volledig ontoerekeningsvatbaar en schizofreen; hij moet langdurig en intensief behandeld worden. Er was door het OM geen gevangenisstraf tegen de 26-jarige man geëist.

Tweede onderzoek naar omstandigheden moord

Vorig jaar 20 september stak R. in de gevangenis van Zoetermeer Elbert Geveke dood. Hij had het slot van diens cel geforceerd, waarna hij Geveke sloeg, schopte en uiteindelijk doodstak. R. sloot zich na het incident op en moest door een arrestatieteam worden overmeesterd.

R. zat in Zoetermeer in voorlopige hechtenis wegens een gewelddadige scooterdiefstal. Eerder was hij vrijgesproken voor het stalken van actrice Chantal Janzen. Volgens de advocaat van R. had hij gezien zijn mentale gesteldheid nooit in de gevangenis van Zoetermeer mogen zitten. Ook beweert zijn advocaat dat R.’s dwangmedicatie onterecht was stopgezet. Sommige leden van het gevangenispersoneel wisten verder niet van zijn voorgeschiedenis.

Er loopt nog een onderzoek van het OM en de Dienst Justitiële Inrichtingen naar de gang van zaken rondom het incident.