Syrische verdachte in Leipzig opgepakt

Na een klopjacht die sinds zaterdagochtend had geduurd, heeft de Duitse politie in de nacht van zondag op maandag een 22-jarige Syrische vluchteling gearresteerd, die op het punt gestaan zou hebben om een terreuraanslag te plegen. Dankzij een andere Syriër kon de voortvluchtige worden opgepakt.

Een speciale eenheid viel zaterdagochtend de woning van Dzjaber al-Bakr in de in de Oost-Duitse stad Chemnitz binnen. Hij wist evenwel te ontkomen. De man werd al weken in de gaten gehouden. Via internet zou hij met Islamitische Staat de luchthavens van Berlijn als mogelijke doelwitten hebben besproken.

In zijn woning werd 500 gram gevonden van een bijzonder explosieve stof, die ook bij aanslagen in Parijs en Brussel is gebruikt. Ook werd een kilo chemicaliën aangetroffen waarmee bommen gemaakt kunnen worden.

Op stations en luchthavens werden de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Al-Bakr bleek met de trein naar Leipzig te zijn gereisd, waar hij op het station een landgenoot vroeg of hij bij hem kon overnachten. Die stemde in, maar toen hij er achter kwam dat de man gezocht werd, informeerde hij de politie. Die trof de man volgens de Duitse media reeds vastgebonden aan in de woning van zijn landgenoot.