Rusland breidt marinebasis Tartus in Syrië uit

De Russische basis bij Tartus dateert al uit 1971. Een uitbreiding laat meer en grotere Russische schepen in de regio toe.

Een mijnenjager van de Russische marine.
Een mijnenjager van de Russische marine. Foto: Murad Sezer / Reuters

Rusland gaat zijn marinebasis bij de Syrische kustplaats Tartus uitbreiden. Dat heeft de Russische onderminister van Defensie Nikolai Pankov maandag bekendgemaakt volgens The Moscow Times.

De huidige marinebasis in Tartus, de enige Russische marinebasis gelegen buiten de voormalige Sovjet-Unie, wordt al sinds 1971 gebruikt door de Russen. De nieuwe plannen houden in dat de marinebasis wordt uitgebreid naar een permanente militaire basis. Op die manier kunnen meer en grotere Russische schepen in de regio van brandstof en bevoorrading worden voorzien.

Volgens Pankov kan de overeenkomst tussen Syrië en Rusland snel in werking treden:

“De mate van bereidheid is van beide kanten hoog genoeg en we hopen dat we de documenten snel kunnen bekrachtigen.”

De Russische marinebasis bij de Syrische plaats Tartus. De tekst loopt door na de kaart:

Uitbreiding Russische krijgsmacht in Syrië

Sinds de mislukking van de wapenstilstand in Syrië eind september, is Rusland zijn militaire aanwezigheid in Syrië aan het vergroten. Vorige week werd bekend dat Rusland S-300-luchtafweersystemen in Syrië gaat plaatsen, naar eigen zeggen om de basis Tartus te beschermen. Het S-300-luchtafweersysteem kan vliegtuigen en projectielen tot op een afstand van 250 kilometer uit de lucht schieten. Vanuit de regio Tartus stijgen gevechtsvliegtuigen op die de afgelopen weken de bombardementen op Aleppo hebben opgevoerd.

Verder sprak Pankov vrijdag nog van het mogelijk heropenen van militaire bases in Cuba en Vietnam, twee bondgenoten van de voormalige Sovjet-Unie. Rusland heeft al een vliegbasis in Syrië waarvandaan Syrische rebellen met luchtaanvallen worden bestookt. Deze basis is gelegen in de noordelijke provincie Latakia.