Romano van der Dussen eist miljoenen van Spaanse staat

De Nederlander zat 12,5 jaar onterecht vast op verdenking van verkrachting. Hij eist nu een schadevergoeding.

Romano van der Dussen poseert voor zijn tijdelijke onderkomen, een week na zijn vrijlating uit de gevangenis.
Romano van der Dussen poseert voor zijn tijdelijke onderkomen, een week na zijn vrijlating uit de gevangenis. Foto: Jaime Rein / ANP

Romano van der Dussen eist een schadevergoeding van ruim zes miljoen euro van de Spaanse staat. Dat bevestigt Van der Dussen vanuit zijn woonplaats op het Spaanse eiland Mallorca. De Nederlander zat 12,5 jaar onterecht vast op verdenking van verkrachting.

Het exacte bedrag van 6.358.000 euro is volgens Van der Dussen gebaseerd op rechterlijke uitspraken die eerder zijn gedaan in vergelijkbare zaken.

Lees ook: ‘Dit is geen mooie dag voor mij’.

In februari kwam Van der Dussen vrij, nadat hij in 2005 tot ruim vijftien jaar cel was veroordeeld. Na herziening van dat vonnis sprak de Spaanse rechter hem alsnog vrij van de verkrachting, beroving en verwonding van een Spaanse vrouw. De Brit Mark Dixie bekende schuld in één van de zaken tegen Van der Dussen.

Van der Dussen wordt nog altijd schuldig bevonden aan misdaden tegen twee andere vrouwen. De Nederlander heeft altijd volgehouden niet schuldig te zijn geweest aan de reeks misdaden die op 10 augustus 2003 in Fuengirola plaatsvonden.