Prijs van postzegel stijgt in januari naar 78 cent

De verhoging is volgens PostNL noodzakelijk in de krimpende postmarkt.

Foto: Lex van Lieshout / ANP

De prijs van een gewone postzegel gaat volgend jaar met 5 cent omhoog. Een postzegel kost vanaf 1 januari 2017 daarmee 78 cent. Dat maakte postbedrijf PostNL maandag bekend. Ook andere tarieven gaan omhoog: de prijs van frankeren van binnenlandse post met een frankeermachine stijgt met 7 cent naar 72 cent. Het basistarief voor post naar het buitenland stijgt met 8 cent naar 1,33 euro. Ook de zakelijke tarieven gaan omhoog.

Het verhogen van de prijzen is noodzakelijk om de kosten van de aanhoudend krimpende postmarkt dekkend te houden, laat een woordvoerder van PostNL telefonisch weten. Het bedrijf benadrukt binnen de normen te blijven die onlangs werden gesteld door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM reguleert de prijzen voor bijvoorbeeld postzegels en frankeermachinepost, omdat PostNL de enige postvervoerder in Nederland is die dit soort basisdiensten aanbiedt.

PostNL mocht de prijzen voor komend jaar met 8 procent verhogen, maar had uiteindelijk meer ruimte omdat ze eerder dit jaar de ruimte om de tarieven te verhogen nog niet volledig benut had. Die extra ruimte is volgens het bedrijf niet benut: het gemiddelde van de prijsstijgingen blijft binnen de 8 procent.

Begin dit jaar steeg de prijs van een basispostzegel al met 4 cent. In 2012 kostte een gewone postzegel nog 50 cent.