Politie wil zelf dna gaan testen

De politie en het Nederland Forensisch Instituut (NFI) willen agenten zelf dna-sporen laten testen. Daarmee moet sneller resultaat worden verkregen in politie-onderzoeken met hoge prioriteit.

Voor deze testen zal een mobiele dna-machine worden ingezet. Politie, NFI en Hogeschool van Amsterdam hebben bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek subsidie voor een proef aangevraagd.

Dna-materiaal gaat nu voor analyse naar het NFI in Den Haag. Voordat resultaten bekend worden, zijn soms wel twee maanden voorbij. Met een mobiele dna-machine kan een lokaal politiekorps zelf sporen invoeren, waarna het apparaat op basis van die sporen een profiel maakt. Het NFI zal nog wel de feitelijke interpretatie doen.

De proef zou in theorie om ‘tientallen’ onderzoeken kunnen gaan, aldus een NFI-woordvoerder. Het forensisch instituut zelf voert gemiddeld honderdduizend dna-analyses per jaar uit. Wat de tijdwinst kan zijn bij een onderzoek door de politie, kan de woordvoerder niet zeggen: „Dat moet echt blijken uit de proef.”

Volgende maand wordt bekend of de subsidie voor het project localDNA is toegekend. Mocht dat het geval zijn, dan duurt het nog twee jaar voor de proef echt begint. Zo moeten strikte regels worden opgesteld voor privacy en de steriliteit van de onderzoeksomgeving.