Net niet avond voor ijverig Oranje

WK-kwalificatie

Een energiek Oranje verloor van EK-finalist Frankrijk. In de Arena werd het 0-1. Nederland werd een strafschop onthouden.

Het discutabele moment, in de eerste helft: Oranje-spits
Het discutabele moment, in de eerste helft: Oranje-spits Foto ANP

Het Nederlands elftal is aardig op de weg terug richting voetbal met enig zelfvertrouwen en een idee, maar een topland verslaan in een competitieve interland is vers twee. In de Amsterdam Arena verloor Oranje maandagavond met 1-0 van Frankrijk in WK-kwalificatiepoule A. Het was de eerste nederlaag van Oranje in een WK-kwalificatieduel in veertien jaar, al is dat een voetnoot op een avond waar het Nederlands elftal tot het einde aanspraak mocht maken op een punt.

Nederland wierp wat van de schroom af na het vroege schot van de Franse aanvaller Kevin Gameiro, goed gepareerd nog door doelman Maarten Stekelenburg. Tot kansen kwam het lange tijd niet, of de scherp aangesneden vrije trap van invaller Memphis Depay moet worden gerekend als zodanig. Zag er gevaarlijk uit, meer niet.

Oranje werd een enkele keer in de omschakeling overlopen, exemplarisch wellicht voor de ongelijke strijd die het Nederlands elftal uitvocht gemeten in lichaamsmassa en pure snelheid, met en zonder de bal. Een half uur leuk meegedaan al met al tot Jeffrey Bruma, hij was ook al zwak tegen Wit-Rusland, spits Vincent Janssen verkeerd aanspeelde. De pass werd doorzien door de Fransen, die in twee passes Paul Pogba bereikten. Het schot van de duurste voetballer ter wereld was ziedend, zwabberde, en vloog binnen. Stekelenburg kreeg er de handen niet genoeg tegen: 1-0 voor Frankrijk.

Dat is pijnlijk, want Stekelenburg, terug in Oranje na vier jaar absentie, maakte volgens Blind „een betere indruk” dan PSV-keeper Jeroen Zoet, aldus de bondscoach voorafgaand aan de wedstrijd die vrijdag gewonnen werd van Wit-Rusland. Stekelenburgs mistasten nu was zonde, want Oranje had verder niet veel te duchten gehad en kreeg net die fase langzaam grip, ontwikkelde aanvalslust, kwam dichterbij de Franse zestienmeter.

Er was durf te zien, met name van Depay, ingevallen voor de geblesseerde Quincy Promes, en de heerlijk impulsieve rechtsback Rick Karsdorp, in pas zijn tweede interland. Blind stuurde tegen Frankrijk dezelfde mannen het veld in als tegen Wit-Rusland (4-1) vrijdagavond, dat wil zeggen de 4-3-3 van de tweede helft zonder Wesley Sneijder, met Davy Pröpper op ‘tien’ en Davy Klaassen ‘hangend’ als linksbuiten. Met Georginio Wijnaldum nu in een meer controlerende rol moest de monstrueuze middenvelders van Frankrijk getemd worden. Dat ging best.

De verliezend EK-finalist bulkt van talent en power, al ontbreekt een wereldverdediging. Blind zag dan ook vooraf „mankementen” bij Frankrijk, ruimtes die weggeven zouden worden. Mogelijkheden dus, met Vincent Janssen als man in vorm voorin. De bondscoach, verguld met het momentum waarin zijn Oranje tot maandagavond zat sinds de start van de WK-kwalificatie tegen Zweden (1-1), koos niet voor een systeem met vijf verdedigers en de gedachte dringt zich op dat Blind zich koste was kost een nationale spelsysteemdiscussie wilde besparen. Dan maar op z’n Hollands ten onder.

Dat, de ondergang, leek het ook te gaan worden na de pegel van Paul Pogba na dat aardige half uur. Nederland raakte uit balans in die fase met een publiek dat zich maar ging vermaken met de papieren vliegtuigjes. Totdat, uit het niets eigenlijk, de Fransen zichzelf in de nesten brachten met een terugspeelbal waarbij Janssen over het hoofd gezien werd. Zijn schot na een dribbel en een draai werd met de voet en daarna de hand(en) tegengehouden door Laurent Koscielny, opmerkelijk genoeg niet met een penalty bestraft.

Hoeveel handen moeten er aan die bal zitten, leek aanvoerder Kevin Strootman de Sloveense scheidsrechter te vragen bij de gang naar de kleedkamer. Het zat niet mee voor Oranje, andermaal, na de winnende goal die Bas Dost vorige maand dacht te hebben gemaakt tegen Zweden, een doelpunt dat wegens handtastelijkheid werd afgefloten.

Janssen demonstreerde de ambitie van Nederland – niet verliezen na veertien jaar ongeslagen te zijn in WK-kwalificatieduels – meteen na rust met een sterke actie: lichaam erin, draaien, een schot in het zijnet. Maar Frankrijk bleef redelijk de controlerende partij en had de grootste kans toen Pogba Gameiro met een dieptepass in voor het Nederlandse doel zette. Stekelenburg redde met zijn voet.

Depay werd voor het Franse doel gevonden door Karsdorp in een fraaie aanval over rechts, maar de inzet ging over. Bas Dost, Nederlands breekijzer als een achterstand op het scorebord staat rond het uur, kwam erin, en het moest onrustig worden voor het Franse doel. Karsdorp bleef een plaag, een revelatie op rechts deze Feyenoorder, maar de echte kansen waren voor Frankrijk, dat laks was, ronduit nonchalant in de persoon van Pogba een kwartier voor tijd.

Depay had de 1-1 in de laatste minuut nog op de schoen met een kans per toeval, maar de reflex van de Franse doelman Hugo Lloris was, helaas voor Nederland, de beste actie van de avond.