KNVB: geen extra maatregelen tegen voetballen op kunstgras

Het RIVM en de KNVB blijven voorlopig bij het standpunt dat het spelen op kunstgras geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Foto ANP

Voetbalbond KNVB neemt geen extra maatregelen ten aanzien van het voetballen op kunstgras. Dat is maandagmiddag besloten tijdens een overleg tussen onder meer de KNVB, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en verschillende kunstgrasfabrikanten. Vorige week kwam het voetballen op kunstgras in opspraak na een uitzending van tv-programma Zembla.

In deze uitzending leverden verschillende wetenschappers kritiek op eerder onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels die op kunstgrasvelden liggen. Deze korrels - ‘rubbergranulaat’ geheten, vervaardigd van onder meer vermalen autobanden - bevatten schadelijke stoffen. Onder meer op basis van door Zembla bekritiseerde onderzoeken concludeerde het RIVM eerder dat voetballen op kunstgras geen gevaar met zich meebrengt.

Geen risico’s

Het RIVM en de KNVB blijven voorlopig bij het standpunt dat het spelen op kunstgras geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De partijen spraken maandag onder meer over de inhoudelijke invulling van het extra onderzoek dat minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vrijdag aankondigde.

Dit bestaat uit een nieuwe studie door het RIVM van alle relevante literatuur over het onderwerp. Ook gaat het instituut tussen de vijftig à honderd Nederlandse kunstgrasvelden onderzoeken op de aanwezige stoffen in het rubber. Voor het einde van dit jaar moeten de resultaten hiervan gepresenteerd zijn. Binnen nu en twee weken maakt het RIVM het exacte plan van aanpak bekend.

Nut van de korrels

Het RIVM adviseerde vorige week dat voetballers die op kunstgras gespeeld hebben, zich na de wedstrijd douchen en schone kleren aantrekken. Ook raadde het RIVM ouders aan om hun kinderen niet met de rubberkorrels te laten spelen.

In Nederland zijn ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden - een kwart van alle voetbalvelden van clubs die zijn aangesloten bij de KNVB. Ongeveer 90 procent van deze kunstgrasvelden is gemaakt met onder meer rubbergranulaat. De rubberkorrels worden over de kunstgrasvelden uitgestrooid omdat het op die manier het meeste lijkt op een natuurgrasveld. Door de korrels kunnen er slidings gemaakt worden, en is de balsnelheid hetzelfde.

Lees ook: Vijf vragen over het gevaar van sporten op kunstgrasvelden