Jonge homo’s

Dinsdag 11 oktober is het Coming-Outdag. Een dag die in 2009 in Nederland door Ronald Plasterk, toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, werd uitgeroepen om de sociale acceptatie van homo’s en lesbiennes te bevorderen. En om iedereen die in de kast zit uit te nodigen open te zijn over zijn of haar seksuele voorkeur. Maar hoe gaat dat in 2016? Fotograaf Marjolein Annegarn vroeg het aan 27 jongeren, tussen de 14 en 19 jaar, en portretteerde hen voor haar fotoproject Jong & Gay. Samen met interviews met de tieners, columns van bekende Nederlanders en een handig gidsje zijn de foto’s gebundeld in het eenmalige en gelijknamige tijdschrift. Het antwoord van de jongeren is net zo divers als de bijbehorende fotografie van zowel klassieke studioportretten als foto’s in hun eigen omgeving. Het overgrote deel van de jongeren – blanke, stadse tieners zonder streng geloof – vertellen verhalen in de trant van ‘ik had graag eerder geweten dat het niet zo eng is’. Maar Jong & Gay geeft ook ruimte aan ingewikkelde verhalen. Zoals dat van de zeventienjarige Youss, die na zijn coming-out door zijn grootouders een jaar naar therapie werd gestuurd om te genezen van ‘deze ziekte’. Als Youss mocht kiezen, was hij liever straight geweest. De interviews zijn persoonlijk en ongepolijst. Er wordt al pratend getwijfeld en afgewogen. De jongeren zeggen bijna allemaal dat ze het niet gedurfd hadden zonder (digitale) vriendschappen. Het gevoel hebben dat je de enige bent die ‘afwijkt’, wil namelijk niemand, schrijft Claudia de Breij in haar column, maar gelukkig ben je niet in je eentje gay: ‘we zijn het allemaal’.