IND stuurt opnieuw Eritrese tolken weg

De tolken hadden mogelijk banden met het dictatoriale regime van Eritrea.

Asielzoekers arriveren bij een noodopvang in Apeldoorn in september 2015. Het ging vooral om mensen uit Syrië en Eritrea. De personen op deze foto komen niet in het verhaal voor.
Asielzoekers arriveren bij een noodopvang in Apeldoorn in september 2015. Het ging vooral om mensen uit Syrië en Eritrea. De personen op deze foto komen niet in het verhaal voor. Foto Olaf Kraak/ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de samenwerking beëindigd met drie Eritrese tolken wegens de schijn van banden met het dictatoriale regime in dat land. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) maandag laten weten aan de Tweede Kamer. Nog eens vier Eritrese tolken stuurt de IND om andere redenen weg.

De IND hield al zijn 107 Eritrese tolken nog eens tegen het licht na een onthulling van tijdschrift OneWorld, vorig jaar. De broer van twee Eritrese IND-tolken bleek de voorzitter te zijn van de Nederlandse jeugdorganisatie van de PFD – de enige toegestane partij in Eritrea. De IND besloot vorig jaar al om die twee tolken weg te sturen.

Vervolgens nodigde de IND al zijn Eritrese tolken uit voor een individueel gesprek over wat er in de IND-gedragscode staat over banden met het regime. Volgens die gedragscode mogen tolken geen banden hebben met “een regime waarmee vreemdelingen stellen problemen te hebben ondervonden”. Ook als een vriend of familielid van een tolk een relatie heeft met zo’n regime, kan die tolk niet voor de IND werken.

Lees ook Waarom zo veel Eritreeërs vluchten

Naar aanleiding van de gesprekken werd een integriteitsonderzoek ingesteld naar twaalf tolken. Bij drie van hen werd “de schijn van banden met het regime” geconstateerd. Drie andere tolken werden weggestuurd omdat ze niet reageerden op de uitnodiging voor het individuele gesprek. Eén moest weg omdat hij zijn Verklaring Omtrent het Gedrag niet op tijd had vernieuwd.