gezondheidszorg

Staatssecretaris Van Rijn: informatieboycot verpleeghuizen is onacceptabel

Het is onacceptabel dat verpleeghuizen de komende weken geen gegevens over de zorg leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) aan de Tweede Kamer.

De verpleeghuizen stellen het delen van de informatie, die nodig is voor het toezicht van de IGZ, uit. Van Rijn vindt dat het werk van de inspectie wordt belemmerd.

Brancheorganisatie Actiz noemt als reden voor het opschorten van het delen van informatie dat de vragenlijst onduidelijk is. De verpleeghuizen zijn huiverig na de publicatie van een lijst van slecht functionerende verpleeghuisinstellingen door de IGZ, in juli. Dat gebeurde op verzoek van de Tweede Kamer.

„De lijst was onzorgvuldig opgesteld en niet actueel”, zegt directeur Jan de Vries van Actiz, . „Dat heeft voor onnodige onrust gezorgd bij medewerkers, cliënten en familie.”

Actiz wil graag open zijn, maar alleen als de vragenlijst van de inspectie goed is. „Dat is nu niet het geval. We willen weten wat er precies wordt gevraagd, met welk doel en hoe dat wordt gepubliceerd. Daarom willen we uitstel.”

De inspectie is verbaasd over de houding van Actiz. „We hebben over dit onderwerp al maanden overleg”, zegt een woordvoerder. „Daar nu op terugkomen is bijzonder.” (NRC)