Frankrijk wil dat ICC kijkt naar ‘oorlogsmisdaden’ Aleppo

De wens van de Fransen komt op het moment dat een ontmoeting tussen Hollande en Poetin op de agenda staat.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault afgelopen weekeinde. Rusland vetode een VN-resolutie van de Fransen over Aleppo.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault afgelopen weekeinde. Rusland vetode een VN-resolutie van de Fransen over Aleppo. Foto: Eduardo Munoz / Reuters

Frankrijk wil dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een onderzoek instelt naar mogelijke oorlogsmisdaden in Oost-Aleppo. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault maandag op de Franse radio gezegd, meldt Reuters.

In Oost-Aleppo hebben Syrische rebellen zich teruggetrokken. Het gebied werd de afgelopen weken hevig onder vuur genomen door het door Rusland gesteunde Syrische regeringsleger. Ayrault stelde maandag dat deze bombardementen door Frankrijk worden afgekeurd:

“Deze bombardememten - en dit heb ik ook in Moskou gezegd - zijn oorlogsmisdaden.”

Dit weekeinde werd een door Frankrijk opgestelde VN-resolutie over de situatie in Syrië door Rusland gevetood. Beide landen zijn permanente leden van de VN-veiligheidsraad en kunnen in die hoedanigheid VN-resoluties vetoën.

Lees ook: Ruzie over ‘oorlogsmisdaden’ in Syrië.

Het is niet precies duidelijk hoe Frankrijk de VN-veiligheidsraad, en daarmee een Russisch veto, denkt te kunnen omzeilen. Bovendien is Syrië geen ICC-lidstaat en valt daarom niet binnen de rechtsbevoegdheid van het Strafhof.

Eén van de mogelijkheden waar naar wordt gekeken is een situatie waarin een verdachte van oorlogsmisdaden de nationaliteit heeft van één van de ICC-lidstaten, zoals in het geval van een Syrisch-Franse nationaliteit. Dat laten Franse diplomatieke bronnen weten volgens Reuters. In dat geval heeft het Strafhof namelijk wél rechtsbevoegdheid.

Ontmoeting Hollande en Poetin

De uitspraken van Ayrault op de Franse radio komen op een politiek pikant moment: op 19 oktober staat een ontmoeting op de agenda tussen de Franse president François Hollande en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Volgens Ayrault wordt de ontmoeting, als deze plaatsvindt, geen “uitwisseling van beleefdheden”.

Eerder liet president Hollande weten dat zijn besluit Poetin wel of niet persoonlijk te ontvangen, afhangt van de situatie in Aleppo. Het Kremlin stelde vervolgens dat het besluit van Hollande niet van invloed is op het voorgenomen bezoek van Poetin aan Frankrijk.