Essent sluit gascentrale in Moerdijk

Volgens Essent is de centrale niet meer rendabel. Vorige week maakte Engie bekend gascentrales te sluiten.

Foto Koen Suyk / ANP

Energiebedrijf Essent gaat zijn gasgestookte energiecentrale in Moerdijk per 1 februari 2018 stilleggen. Dat maakte het Duitse moederbedrijf RWE maandag bekend. De centrale is niet rendabel meer, aldus RWE. Daarnaast haalt RWE vier gaswarmtekrachtcentrales, die al sinds 2012 stilliggen, per 1 december van dit jaar volledig van het net. Volgens een woordvoerder van RWE zijn er geen gevolgen voor de werkgelegenheid door Moerdijk “in de mottenballen te leggen”.

Voor de veertig betrokken werknemers zal binnen RWE nieuw werk worden gezocht. Vorige week kondigde ook het Franse energiebedrijf Engie aan dat het in de huidige markt niet lukt alle gascentrales in Nederland open te houden. Het bedrijf zal circa de helft van zijn vermogen stilleggen.

De elektriciteitsprijs (zo’n 3 cent per kilowattuur) is laag. Gas is schoner dan kolen, maar ook duurder om mee te stoken. Door de sluiting van gascentrales neemt de uitstoot van broeikasgassen toe. Engie zei vorige week dat het de verantwoordelijkheid van de overheid is de klimaatdoelstellingen te halen, niet van de markt.

Op dit moment is sprake van overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt. Dat komt onder andere doordat het steeds goedkoper wordt om elektriciteit op te wekken met steenkool. In vijf jaar is volgens het CBS het aandeel van aardgas op de energiemarkt afgenomen van 62 naar 42 procent. Het aandeel steenkool steeg van 19 naar 35 procent. (ANP/NRC)