Erdogan legt zich niet neer bij laten lopen Böhmermann

De Turkse president heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van het Duitse OM om tv-komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen.

President Erdogan (links) neemt geen genoegen met het besluit van het Duitse OM de komiek Böhmermann niet te vervolgen.
President Erdogan (links) neemt geen genoegen met het besluit van het Duitse OM de komiek Böhmermann niet te vervolgen. Foto: Britta Pedersen en Sebastian Castaneda / AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft bezwaar aangetekend tegen het besluit van het Duitse Openbaar Ministerie om tv-komiek Jan Böhmermann niet te vervolgen. Dat melden Duitse media maandag. De procureur-generaal in Koblenz heeft de klacht in behandeling genomen.

In maart deed Erdogan aangifte, nadat Böhmermann hem in een schimpgedicht onder meer een “geitenneuker” had genoemd die “Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”. Vorige week bepaalde het OM in Mainz dat niet kon worden bewezen dat de komiek strafbare handelingen had gepleegd. Het OM wees hierbij op het podium dat Böhmermann uitkoos om zijn opmerkingen te maken: een satirische tv-show.

‘Slechte verliezer’

De Duitse journalistenvereniging kritiseerde bij monde van voorzitter Frank Überall het besluit van Erdogan om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van het OM:

“De Turkse president is niet alleen een vijand van persvrijheid, maar ook een slechte verliezer.”

Op het beledigen van een buitenlands staatshoofd staat in Duitsland in het geval van smaad maximaal vijf jaar cel. De regering heeft aangekondigd daar dit jaar nog een einde aan te willen maken.

Tweede klacht wel voor de rechter

Naast de zaak die Erdogan als president aanspande tegen Böhmermann, speelt er ook nog een privaatrechtelijke klacht van Erdogan tegen Böhmermann. Erdogan spande deze zaak aan om te voorkomen dat het gedicht van Böhmermann wordt verspreid. Een rechter verbood de verspreiding van de seksueel getinte delen van het gedicht, op straffe van een dwangsom. Böhmermann stelde echter dat het gedicht als één geheel dient te worden beschouwd.

De zaak komt op 2 november in Hamburg voor de rechter.