Dubbel zo hoog risico op hartaanval na boosheid of sporten

Internationaal Onderzoek

Hevige emoties of heftige inspanningen vergroten het risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie onder ruim 12.000 patiënten in 52 landen.

Mensen lopen gemiddeld ruim een dubbel zo hoog risico op een hartaanval als zij zich kwaad maken of emotioneel van slag zijn ten opzichte van momenten waarop zij zich niet druk maken. Als zij wanneer zij boos of geagiteerd zijn ook nog eens intensief gaan sporten verdrievoudigt hun risico op een hartinfarct zelfs.

Dat blijkt uit een grote internationale studie waarbij 12.461 patiënten uit 52 verschillende landen bevraagd werden over de omstandigheden rond de eerste keer dat zij een hartaanval meemaakten.

Deze conclusies zijn gelijk voor patiënten in verschillende geografische regio’s, voor zowel mannen als vrouwen, en voor alle leeftijdscategorieën. Dat schrijft het team van de INTERHEART-studie onder leiding van Salim Yusuf van het Population Health Research Institute in Hamilton, Canada, maandag in het medisch-wetenschappelijke blad Circulation.

Effect nu gekwantificeerd

Eerdere wetenschappelijke studies hadden het verband tussen een verhoogd risico op hartaanvallen en een grote emotionele belasting of zware lichamelijke inspanning al vastgesteld, maar nu is dat effect gekwantificeerd voor (bijna) de hele wereldbevolking.

Extreme emotionele prikkels of hevige lichamelijke inspanning kunnen beide de bloeddruk en de hartslag verhogen. Dat gebeurt soms bij zwaar sporten of tijdens een woedeaanval, maar ook het kijken naar een spannende voetbalwedstrijd of de plotselinge paniek die ontstaat bij een aardbeving kan een trigger zijn. Op zo’n moment kan bij mensen die al lijden aan aderverkalking een stolsel in de bloedvaten plotseling los schieten. Een kransslagader kan verstopt raken met een acute hartaanval tot gevolg.

Regelmatig bewegen beschermt wel

Roken, overgewicht en weinig groenten eten zijn andere factoren die dit risico vergroten. Het risico op het krijgen van een hartaanval is uiteindelijk een optelsom van al die invloeden. De deelnemers aan de studie moesten de vraag beantwoorden wat ze zich konden herinneren van potentiële triggers in het uur voorafgaand aan hun hartaanval. Zo’n 14 procent van hen gaf aan in die periode boos te zijn geworden of op een andere manier emotioneel van slag te zijn geweest. Ruim 13 procent van de deelnemers rapporteerde zich in dat uur flink te hebben ingespannen. Als controle vroegen de onderzoekers ook naar de mentale gesteldheid en activiteit op hetzelfde uur een etmaal eerder.

De onderzoekers benadrukken dat hoewel intensief sporten een trigger kan zijn voor een hartaanval, regelmatig bewegen juist hiertegen beschermt.