Duitse politie pakt Syrische terreurverdachte op

Na een langdurige klopjacht heeft de Duitse politie een Syrische terreurverdachte opgepakt. Een andere Syrische vluchteling hielp de agenten.

Foto Nonstop News via AP

Na een klopjacht die sinds zaterdagochtend had geduurd, heeft de Duitse politie in de nacht van zondag op maandag een 22-jarige Syrische vluchteling gearresteerd, die op het punt gestaan zou hebben om een terreuraanslag te plegen. Dankzij een andere Syriër kon de voortvluchtige worden opgepakt.

Een speciale eenheid van de Duitse politie viel zaterdagochtend de woning van Dzjaber al-Bakr in de in de Oost-Duitse stad Chemnitz binnen. De man werd al weken in de gaten gehouden. Hij zou via internet in contact staan met de terreurorganisatie Islamitische Staat. Met IS zou hij de luchthavens van Berlijn als mogelijke doelwitten hebben besproken.

Explosieven

De politie zag de man, maar hij reageerde niet op een waarschuwingsschot en wist te ontkomen. Omdat explosieven in de woning werden vermoed, was de politie terughoudend met het gebruik van vuurwapens.

In zijn woning werd inderdaad 500 gram gevonden van een bijzonder explosieve stof, die ook bij aanslagen in Parijs en Brussel is gebruikt, klaar om tot ontploffing te brengen. Ook werd nog een kilo chemicaliën aangetroffen waarmee bommen gemaakt kunnen worden. Omdat hij bij zijn ontsnapping een rugzak droeg, werd gevreesd dat hij explosieven bij zich zou hebben.

Terwijl de politie een grote zoekactie naar de man begon, werden op stations en luchthavens in Duitsland de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Al-Bakr bleek met de trein naar Leipzig te zijn gereisd, waar hij op het station een landgenoot vroeg of hij bij hem kon overnachten. Die stemde daarmee in, maar toen hij er achter kwam dat de man werd gezocht, informeerde hij de politie. Het arrestatie team trof de man volgens de Duitse media reeds vastgebonden aan in de woning van zijn landgenoot.

Erkende vluchteling

Al-Bakr is in februari als asielzoeker in Duitsland geregistreerd, en werd in juni als vluchteling erkend. Volgens Duitse regeringskringen wil IS dat terroristen als vluchteling naar Europa komen, en dat dat ook bekend wordt, om zo het ontregelende effect van aanslagen op de Europese samenlevingen des te groter te maken en de verdeeldheid tussen bevolking en vluchtelingen te versterken. Onduidelijk is nog of al-Bakr als IS-strijders naar Duitsland is gekomen, of dat hij pas in Duitsland is geradicaliseerd.