Duitse politie arresteert terreurverdachte Chemnitz

De 22-jarige Jaber al-Bakr werd in Leipzig opgepakt, nadat de politie sinds zaterdag jacht op hem maakte.

Nonstop News via AP

De Duitse politie heeft in Leipzig een Syriër opgepakt die verdacht wordt van het plannen van een islamitisch gemotiveerde terreuraanslag. Sinds zaterdag maakte de politie jacht op de de 22-jarige Jaber al-Bakr. De politie van de staat Saksen bevestigt de arrestatie via Twitter.

Twitter avatar PolizeiSachsen Polizei Sachsen ❗️NEWS❗️ Wir sind geschafft, aber überglücklich: 📢der Terrorverdächtige Albakr wurde in der Nacht in Leipzig festgenommen. ÖA über #GenStA

Volgens Der Spiegel probeerde de verdachte rond middernacht op het station van Leipzig in contact te komen met een andere Syriër, om bij hem de nacht te kunnen doorbrengen. Deze Syriër nam de verdachte mee, bond hem vast en tipte vervolgens de politie, waarna de verdachte in de woning kon worden aanhouden.

Zaterdag ontruimde de Duitse politie een appartementencomplex in de Oost-Duitse stad Chemnitz vanwege “een serieus bedreigende situatie”. Een speciale eenheid bestormde de flat, maar daar werd de verdachte niet aangetroffen. Sindsdien gold al-Bakr als voortvluchtige. De politie arresteerde zaterdag wel drie andere Syriërs, van wie er zondag twee werden vrijgelaten. Zondag werd bij een tweede inval in Chemnitz wel een nieuwe verdachte opgepakt in verband met mogelijke betrokkenheid bij een geplande bomaanslag.

Bij de inval in het appartementencomplex zaterdag was een explosie te horen; die werd veroorzaakt door de speciale eenheid om binnen te komen. In de woning werden explosieve stoffen gevonden. Al-Bakr zou volgens de politie een Syrische vluchteling zijn die al langer in de gaten wordt gehouden, meldt de Duitse site Focus Online.