Dodental Haïti door orkaan loopt op tot 1.000

Autoriteiten vrezen voor een cholera-epidemie. Tienduizenden mensen zijn dakloos door de zwaarste orkaan sinds 2007.

Verwoeste huizen in Jeremie. Foto Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Orkaan Matthew heeft zeker 1.000 dodelijke slachtoffers veroorzaakt in Haïti. Dat meldt persbureau Reuters op basis van plaatselijke tellingen op het Caribische eiland. Op sommige plekken is men begonnen de doden te begraven in massagraven.

Autoriteiten zijn bang dat cholera zich steeds verder zal verspreiden in het zwaar getroffen zuidwesten van het land. Volgens een woordvoerder van de plaatselijke overheid is de meeste aandacht gericht op het bezorgen van water, voedsel en medicijnen bij duizenden Haïtianen die zich in noodopvang bevinden. Sinds 2010 zijn 10.000 Haïtianen door vervuild drinkwater aan cholera, dat zeer ernstige diarree veroorzaakt, overleden. Na de orkaan geldt dat voor zeker 13 mensen.

Bekijk ook deze fotoserie: Orkaan Matthew treft Haïti

Het aantal verwoeste woningen loopt in de tienduizenden. Naar schatting 60.000 mensen zijn dakloos en 350.000 hebben noodhulp nodig. De storm, de zwaarste orkaan in het Caraïbisch gebied in bijna tien jaar (windsnelheden tot 230 km/u), heeft ook het oosten van de Verenigde Staten getroffen.

Twee miljoen mensen in Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina werden geëvacueerd. 16 mensen kwamen om en talloze plekken overstroomden. Echt grote schade waar rekening mee gehouden werd, bleef uit.

Marine

Nadat de Haïtiaanse regering om hulp heeft gevraagd, heeft Nederland besloten twee marineschepen naar het eiland te sturen. De Zr. Ms. Holland is al vanuit Curaçao vertrokken. Het schip heeft hulpgoederen aan boord en spullen om huizen en wegen puinvrij te maken. Ook is er schoon drinkwater en voedsel aanwezig.

De Zr. Ms. Pelikaan wordt op dit moment volgeladen op Curaçao. In een verklaring zegt minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking:

“Haïti is als een van de armste landen ter wereld voor de zoveelste keer het slachtoffer van een natuurramp. Ik ben blij dat we dit buurland van het Koninkrijk de hulp kunnen bieden die het zo hard nodig heeft.”

    • Joram Bolle