documentaire

The Not So Secret Life of the Manic Depressive Canvas, 21.55-22.55u.

In 2006 maakte de geliefde presentator en schrijver Stephen Fry een veelgeprezen documentaireserie over het leven met een bipolaire of manisch-depressieve stoornis. Hij sprak daarin voor het eerst over zijn eigen depressie en de manier waarop de maatschappij omgaat met de ziekte. Tien jaar later kijkt hij in een nieuwe documentaire hoe het er in 2016 voorstaat. Kijkt onze samenleving anders aan tegen de ziekte? Is het stigma minder groot geworden? En is de behandeling verbeterd? We zien Fry op de stoel bij zijn psychiater William Shanahan openhartig praten over zijn huidige situatie. De uitzending begint met een dieptepunt uit zijn leven, toen hij in 2012 aan het filmen was in Oeganda en een zelfmoordpoging deed in zijn hotel. Sindsdien heeft hij het leven beter op orde, al blijft het een gevecht. Naast gesprekken tussen Fry en Shanahan volgt de documentaire mensen met een bipolaire stoornis, onder wie Cornelia. Zij werd tien jaar geleden, toen ze 26 was, ook gevolgd. Het lijkt in eerste instantie goed met haar te gaan: ze schrijft, is getrouwd en heeft een kind. Maar de situatie blijkt uiteindelijk niet zo positief als gehoopt.