Recensie

Recensie Muziek

‘Déjà Vu’ liefdevol maar ook wat tam herbeleefd

De liedjes van Crosby, Stills, Nash & Young worden nauwkeurig gereconstrueerd. Toch is de voorstelling tammer dan gewenst.

Het vijfmanschap Her Majesty - vernoemd naar een liedje van The Beatles - trekt door het land met een voorstelling over Déjà Vu (1970), een van de sleutelalbums uit het hippietijdperk.

Her Majesty bestaat uit bekende muzikanten als Bertolf, Jelle Paulusma (Daryll-Ann) en Diederik Nomden (Johan). De liedjes van Déjà Vu, van Crosby, Stills, Nash & Young worden nauwkeurig gereconstrueerd.

Muziekcollege

Maar waarin onderscheidt deze tour zich van de optredens van andere coverbands (Absolute Bowie, Antarctic Monkeys)? Wellicht doordat dit muziekcollege ook achtergronden geeft: er worden dia’s getoond, er wordt verteld hoe de nummers destijds zijn ontstaan. Liedjes als 4 + 20 en Helpless krijgen liefdevolle uitvoeringen en de persoonlijke herinnering van Jelle Paulusma aan de kennismaking met de muziek van Neil Young, is pregnant. Toch is de voorstelling tammer dan gewenst.

Als een van de muzikanten vertelt over nachtenlange bijeenkomsten bij Joni Mitchell in Laurel Canyon, beschrijft hij de deelnemers als nerdy muziekstudenten, terwijl ze zich toch ook bezighielden met blowen, trippen, en elkaars vrouwen begeren. En hoe mooi deze muzikanten ook driestemmig zingen, het resultaat heeft minder reliëf dan bij de voorbeelden. Dat de tournee in een behoefte voorziet, bleek zaterdag in het volle Zaantheater in Zaandam. Desgevraagd had iedereen thuis Déjà Vu in de kast staan. Men liet zich hier graag het geheugen opfrissen, ook in deze gedomesticeerde versie.