Amerika 2016

De opvallendste momenten uit het tweede tv-debat

Het tweede debat telde vooral veel dieptepunten. Van Donald Trumps dreigement Hillary Clinton aan te klagen tot het openlijk afstand nemen van zijn running mate Mike Pence over Syrië.

Foto Saul Loeb/Reuters

Voor de tweede keer stonden Hillary Clinton en Donald Trump tegenover elkaar op nationale televisie. Het debat had een naargeestige en duistere toon, die ongekend is in de moderne Amerikaanse geschiedenis. Dit waren de meest opvallende momenten:

1. Geen handen schudden

De toon werd meteen bij aanvang van het debat al gezet. Beide kandidaten kwamen op, maar schudden elkaar niet de hand. Ook tijdens het debat weigerde met name Hillary Clinton haar blik richting haar opponent te keren.

2. Trump tegenover Clinton: “You’d be in jail”

Mocht Donald Trump verkozen worden tot president, dan zou hij een openbaar aanklager op Hillary Clinton afsturen. “Diegene gaat de [email-]situatie dan grondig onderzoeken [...] Het is een schande, en eerlijk, je zou je moeten schamen.” Volgens Clinton gaf dit eens te meer aan dat het “maar goed is dat iemand met zijn temperament niet gaat over de rechtspraak in dit land”. Waarop Trump terugkaatste: “Nee, want dan had jij nu in de gevangenis gezeten.”

3. Wie is er nou slecht voor vrouwen?

Kleedkamergesprekken. Zo typeerde Donald Trump de uitgelekte video-opname uit 2005 waarin hij opschepte dat hij vrouwen “zo bij hun kutje” kon grijpen. Nee, dan Bill Clinton. “Bij mij bleef het bij woorden, hij ging over tot actie.” Clinton reageerde koel en hield het bij een verwijzing naar een uitspraak van Michelle Obama tijdens haar veel geroemde speech op de Democratische Conventie: “When they go low, we go high.”

4. Trump geeft toe: ik betaalde geen inkomstenbelasting

Ook de New York Times-primeur over de belastingaangifte van Trump in 1995 kwam voorbij. Daaruit bleek dat hij door een verlies van 916 miljoen dollar jarenlang geen inkomstenbelasting meer hoefde te betalen. Had hij dit verlies gebruikt om onder die inkomstenbelasting uit te komen? “Natuurlijk”, antwoordde Trump, waarna hij het onderwerp meteen weer richting Clinton terugkaatste: “Dat doen al haar donateuren ook.”

5. Trump neemt afstand van Mike Pence over Syrië

Ook opvallend: Trump liet running mate Mike Pence openlijk vallen over Syrië. Pence wil desnoods militair ingrijpen tegen de Russisch/Syrische alliantie. Trump zei dat hij juist wil samenwerken met Rusland. “We hebben niet gepraat”, zei hij. “Maar we zijn het oneens.”