‘Datavrije muziek’ is tegen regels

T-Mobile

Telecomprovider T-Mobile overtreedt bewust de regels voor netneutraliteit door ‘datavrije muziek’ aan te bieden. Maandag kondigde het bedrijf deze muziekdienst aan, een dag voordat de Eerste Kamer over een wetsvoorstel stemt dat prijsdiscriminatie op mobiele diensten juist verbiedt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt een onderzoek in naar het abonnement.

De bedoeling is dat gigabytes die muziekdiensten en radiostations verbruiken, niet meetellen in de gewone databundel. Het is providers in Nederland echter niet toegestaan om op een selectie van diensten prijsvoordeel te geven. Doorgifte van data moet neutraal zijn – zonder korting voor alleen ‘muziek’ of ‘video’ die concurrenten kan benadelen.

Dat is een strengere opvatting dan elders in Europa. De Europese regelgever Berec geeft providers meer opties om commerciële bundels samen te stellen. Mocht ACM eisen dat T-Mobile de dienst stopzet, dan volgt waarschijnlijk een rechtszaak.