Brian Bilston is de Banksy van de poezië

De anonieme dichter werd populair op Twitter met gedichten vol woordgrappen en bijzondere vormen.

In sommige exemplaren van zijn boek verstopt Bilson een anzichtkaart met een gedicht.
In sommige exemplaren van zijn boek verstopt Bilson een anzichtkaart met een gedicht.

Wie Brian Bilston écht is, weet bijna niemand. Voor zijn 35.000 volgers is hij een pijprokende dichter die graag woordgrappen maakt en enorm goed op de hoogte is van sociale media. Maar verder is de Britse dichter anoniem. Afgelopen week verscheen Bilstons eerste boek, You took the last bus home.

Zoals zoveel mensen gebruikte Bilston zijn Twitteraccount om met mensen te kletsen en soms een flauwe grap te maken. Hij schreef af en toe gedichten, voor zichzelf, maar deze deelde hij met niemand. Op een dag plaatste hij een grap in dichtvorm op Twitter. Een paar uur later was zijn tweet honderden keren gedeeld.

Woordspelingen

“Woordgrappen verzinnen gaat me bijna zorgwekkend makkelijk af”, zegt Bilston aan de telefoon. “Op Twitter doe je een hoop inspiratie op. Je bent nooit meer dan vijf tweets verwijderd van een woordspeling. Dat eerste gedicht, You took the last bus home, gaat over hoe bizar woorden kunnen zijn als je er te lang naar kijkt. Ik weet niet of ik het zelf een gedicht zou noemen. Maar het was kort en speels en werd enorm goed ontvangen.”

Twitter avatar brian_bilston Brian Bilston you took
the last bus home

don’t know how
you got it through the door

you’re always doing amazing stuff

like that time
you caught a train

Bilstons lezers zijn niet de klassieke poëziekenners. Hij krijgt regelmatig berichten van jonge mensen die verbaasd zijn dat om gedichten ook gelachen kan worden. Aangemoedigd door zijn populariteit ging Bilston ook langere gedichten maken, en experimenteren met vorm.

Visueel

“Ik wil met mijn gedichten mensen vermaken. Dat kan lukken door te spelen met vorm en structuur. Ik vind niet dat poëzie gebonden moet zijn aan bepaalde stijlen, ik stop liever iets poëtisch in een heel eigen presentatie. Sociale media zijn ook heel visueel ingesteld. Met een bijzondere vorm kun je iets fris brengen en meer mensen bereiken.”

Tekst loopt door onder de tweet

Twitter avatar brian_bilston Brian Bilston Here is a Christmas-based poem which went a bit wrong. It’s called ‘Word Needles’. http://t.co/QQGwCaRNib

Zijn boek is een bloemlezing van zijn werk dat hij de afgelopen drie jaar op Twitter heeft geplaatst. Het heeft 256 pagina’s, een stuk meer dan de meeste poëzieboeken. Zo wil hij lezers meer waar voor hun geld geven.

“Wie betaalt er nou 15 euro voor een dun boekje met gedichten? Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk gedichten kwijt te kunnen. Daardoor was het wel moeilijk een goede volgorde te bepalen, dus dat heb ik een beetje opgegeven. Eigenlijk is dat des te leuker, dan weet je nooit wat er komt.”

Zelfvoldane pijprokende dichter

Hoewel steeds meer vrienden en familie van de man achter Bilston weten van zijn alter ego, koestert hij zijn anonimiteit. Het mysterie intrigeert, zoals bij de eveneens anonieme kunstenaar Banksy.

Na een radio-optreden kreeg Bilston van volgers zelfs het verzoek om zijn identiteit niet te onthullen. Maar zelf profiteert Bilston er ook van. Hij zegt dat het alter ego hem minder beperkt dan zijn eigen naam.

“Het helpt me om in het karakter van Brian te kunnen kruipen. Hij lijkt wel op me, want ik ben het zelf, maar hij is toch een stoerdere versie van mezelf. Een zelfvoldane pijprokende dichter. Ik beschouw mezelf als geen van die dingen. Ik ben best verlegen, onder mijn eigen naam was het nooit in me opgekomen om mijn gedichten te delen. Nee, ik rook ook geen pijp. Al heb ik er sinds kort wel een!”

Twitter avatar brian_bilston Brian Bilston Here’s a new poem called “At the Intersection”, which I have written in the form of a venn diagram. http://t.co/3fivkycE4b