Anti-Trump-protest op dag 3 van Desert Trip

Een reusachtig roze varken zweefde voor de tribunes voorbij met daarop de teksten ‘fuck Trump and his wall’ en ‘ignorant, lying, sexist, racist’.

Een bewerkte foto van Trump op het scherm tijdens het optreden van Roger Waters.
Een bewerkte foto van Trump op het scherm tijdens het optreden van Roger Waters. Foto Kevin Mazur

In niet mis te verstane bewoordingen heeft de Britse muzikant Roger Waters zondag op het Desert Trip festival in Californië voor een publiek van ruim 70.000 mensen laten weten dat hij Donald Trump een ongeschikte presidentskandidaat vindt. De show van de voormalige Pink Floyd-bassist en zanger was anderhalf uur bezig toen een reusachtig roze varken voor de tribunes voorbij zweefde met daarop de teksten ‘fuck Trump and his wall’ en ‘ignorant, lying, sexist, racist’. De 73-jarige auteur van het beroemde rockalbum The Wall verwees daarmee naar de muur die Trump wil laten bouwen op de grens van de Verenigde Staten en Mexico, niet ver van de Coachella Valley waar Desert Trip gehouden wordt.


Op de videoschermen boven het podium verschenen tegelijkertijd de meest omstreden uitspraken van Trump. En alsof Waters’ ongenoegen nog niet duidelijk genoeg was, prijkte daarna de tekst ‘Trump is a pig’ in monsterletters tegen de nachtelijke woestijnhemel.

Meer politieke statements

Even later zette Waters grijnzend het nummer ‘Mother’ van The Wall in. De tekst die hij in 1979 schreef, is nog altijd actueel. ‘Mother should I run for president? Mother should I trust the government?’ Het antwoord verscheen ook groot op het scherm: no fucking way!

Op Desert Trip stonden het afgelopen weekend zes acts, met een gemiddelde leeftijd van 72,5 jaar oud. Waters was niet de enige oude rocker die zich op het festival politiek uitsprak. Ook Pete Townsend van The Who, de band die zondag het voorprogramma verzorgde, wenste het Amerikaanse publiek ,,veel succes met de verkiezingen”. Dit nadat het publiek een apocalyptische reeks beelden over zich heen gestort had gekregen van een wereld die naar de verdoemenis gaat: van de Vietnam-oorlog tot 9/11 en de aanslagen in Parijs.

Een dag eerder had de Canadese folkzanger Neil Young in zijn recente nummer ‘Neighborhood’ gezongen over ‘terrorist suicide hang gliders floating in the sky’, een protestsong tegen xenofobie, met de tekst: ‘I think I know who to blame/ it’s all those people with the funny names, moving into our neighbourhood’.