Acteur Marnix Kappers (73) overleden

Kappers verwierf vooral bekendheid met zijn rol als neef Herbert in jeugdserie De Familie Knots.

Marnix Kappers in 2009 bij een hommage aan zangeres en actrice Jenny Arean.
Marnix Kappers in 2009 bij een hommage aan zangeres en actrice Jenny Arean. Foto Marcel Hemelrijk/ ANP

Acteur Marnix Kappers is maandag op 73-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dat heeft zijn familie bevestigd aan persbureau ANP. Kappers maakte in de jaren ’80 vooral naam met zijn rol van Neef Herbert in de jeugdserie De Familie Knots.

In een verklaring stelt de familie:

“Geschokt door de dood van zijn partner in 2013 en getroffen door ernstige en toenemende gezondheidsproblemen besloot hij nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten”

Kappers begon zijn carrière in het studentencabaret. Hij won met zijn groep Deja Vu in 1966 het Camerettenfestival. Daarna werkte Kappers met onder meer Wim Kan en sloot zich aan bij cabaretgezelschappen Lurelei en Kabaret Ivo de Wijs.

Meeste bekendheid verkreeg de acteur voor zijn rollen in tv-series als Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?, waarin hij Prins Roelof van Bontubal speelde, en De Familie Knots waarin hij naast Neef Herbert ook nog verschillende andere personages vormgaf en voice-over was. Bekend werd zijn uitspraak: “Wat een leuk speledingetje”.

Later speelde hij ook nog in onder meer de serie Zonder Ernst. Ook was hij de stem van animatiefiguur Pieter Post.

Kappers in actie als neef Herbert:

Zijn laatste grote rollen waren die in de musicals Heerlijk duurt het langst en in het eerbetoon aan Friso Wiegersma, ex-partner van Wim Sonneveld, getiteld Telkens weer het dorp.

Knoop in je Zakdoek

Kappers presenteerde ook jarenlang, samen met de eerder overleden Sylvia Millecam, het programma Knoop in je Zakdoek. Daarin namen verstandelijk beperkte mensen het tegen elkaar op. De acteur werd in 2008 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij stopte in 2009 met optreden.