WK-goud voor Blaak en Van Dijk in ploegentijdrit

Wielrenster Roxane Knetemann heeft harde kritiek op de UCI om de tijdrit in de “sauna” van Doha te organiseren.

Foto Naseem Zeitoon/ Reuters

Het Nederlandse team Boels-Dolmans heeft zondag de wereldtitel in de ploegentijdrit bij de vrouwen veroverd. De formatie met onder meer Ellen van Dijk en Chantal Blaak in de gelederen was in Qatar ruim 48 seconden sneller dan het Duitse Canyon-SRAM.

De ploeg reed op het 40 kilometer lange parcours een tijd van 48.41,62 en dat was ruim voldoende voor de wereldtitel. Aan de wedstrijd in het flink uitgedunde deelnemersveld - verschillende teams wilden de reis naar Qatar niet maken - deden in totaal acht ploegen mee.

De andere deelnemende Nederlandse formatie, Rabobank-Liv, lag op koers voor een medaille, maar zag Nederlands kampioene Anoushka Koster onderuit gaan. De ploeg reed nog maar met vier rensters rond, waarna een goede klassering uitgesloten was. Het team werd laatste op ruim zes minuten van Boels-Dolmans.

Tekst gaat verder onder de video

Het onderdeel ploegentijdrit, dat sinds enkele jaren weer is opgenomen in het WK-programma, is het enige waarbij wielrenners en -rensters voor hun eigen merkploeg uitkomen. Op de andere onderdelen strijden de coureurs komende week namens landenploegen om de titel in de tijdrit en de wegwedstrijd.

Kritiek Kneteman op UCI

Na afloop van de tijdrit was wielrenster Roxanne Knetemann niet te spreken over de organisatie van het WK in de woestijn van Doha. Tegen de NOS liet ze weten dat de internationale wielerbond UCI onnodig grote risico’s neemt met de wielrensters. De val van ploeggenoot Kosters kwam volgens haar door de hitte.

“De UCI heeft hier echt niet over nagedacht. Het slaat nergens op! De hitte, het is gewoon niet te doen en zeker niet in een tijdrit. Het is net een sauna”.

Ook op social media zijn wielervolgers niet te spreken over de treurige ambiance in Doha, met maar een handvol toeschouwers, en de hoge temperaturen in de woestijnstad.

Twitter avatar TrisSint Tristan Man man man, wat een aanfluiting dit WK in Qatar… @UCI_cycling moet zich schamen. #wkwielrennen #zakkenvullen