Opinie

Wanneer mag je niet meer zwanger raken?

juttachorus0

Vorige week schreef ik over verplichte anticonceptie voor kwetsbare vrouwen. Een goedkope, onderhoudsarme oplossing vond ik dat. Kwetsbare vrouwen zijn, in de definitie van de Rotterdamse wethouder die de maatregel bepleit: vrouwen met zware psychiatrische problemen, een verstandelijke beperking of verslavingen. Maar wie bepaalt wanneer een vrouw kwetsbaar genoeg is? Op die column reageerden twee kinderrechters. „Er zijn moeders die, zelfs nadat alle kinderen uit huis zijn geplaatst, weer zwanger worden”, schrijft de ene. De ander: „Ik zie regelmatig permanent psychisch beschadigde vrouwen die maar kinderen blijven krijgen.” Verplichte anticonceptie is dan misschien toch een oplossing, schreven ze allebei.

Zondag sprak ik hen. Twee vrouwen die in hun oordelen niet worden gehinderd door een verstokte moraal. Ze zouden niet peinzen over verplichte anticonceptie als ze niet de ellende van onzalig ouderschap zagen. Zoals hier: een woning blauw van de cannabisdampen, waar kleine kinderen over de vloer kropen door de poep van twee kalveren van honden. Of daar: twee verslaafde ouders met vijf of zes kinderen tussen drie en vijftien jaar. Toen hun drugsdealer hen achtervolgde, renden ze halsoverkop het huis uit. De politie trof de kinderen aan op de bank – „ontmenselijkt”, zegt de ene rechter. Eenmaal in het pleeggezin stouwde een van hen zich telkens vol zodra er eten op tafel kwam, als een ondervoede hond die permanent honger houdt.

„De ouders zijn getekend door onvermogen”, zegt de ene rechter. „Ze kunnen nauwelijks vooruitdenken”, zegt de ander. „Dus ook niet: cocaïne is niet in het voordeel van het kind.” Zij heeft soms medelijden met de vrouwen. Die hebben behoefte aan iets positiefs. En dan zijn ze zo beschadigd dat ze niet zien dat de baby huilt omdat zijn voetje zit dubbelgeklapt.

Hoe kun je die vrouwen tegen zichzelf beschermen en hoe kun je de kinderen redden, vragen de kinderrechters zich af. Iemand die met een psychose onder dwang wordt opgenomen, kan anticonceptie toegediend krijgen, omdat ze een gevaar voor zichzelf of de samenleving is. „Maar we kunnen niet zeggen: deze vrouw heeft een IQ van 50, nu is ze te kwetsbaar voor kinderen”, zegt de ene.

„Bij zo’n kwetsbare moeder kan de ongeboren vrucht onder toezicht worden gesteld. Het kind wordt bij de geboorte uit huis geplaatst”, zegt de ander. „Twee maanden een crisispleeggezin, daarna de zoektocht naar een pleeggezin, terwijl de moeder huilt: ‘Ik wil mijn kind terug’.”

Ze pleiten voor een rechterlijke toets. Voor aanmoediging om anticonceptie te gebruiken. Uiteindelijk concluderen ze: dwang is heilloos, want aan welke criteria moet een vrouw voldoen om geen kinderen meer te mogen krijgen?

Jutta Chorus (@juttachorus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.