Opinie

Gespreksstof: Vredesprijs voor een land waar de vrede wankel is

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos (l) schudt Farc-leider Rodrigo Londono de hand na de ondertekening van het vredesakkoord op 26 september.
De Colombiaanse president Juan Manuel Santos (l) schudt Farc-leider Rodrigo Londono de hand na de ondertekening van het vredesakkoord op 26 september. Foto Cesar Carrion/AFP

Vrijdag kreeg president Juan Manuel Santos van Colombia de Nobelprijs voor de Vrede. Een aanmoedigingsprijs van het Nobelcomité om een unieke kans op vrede niet te laten schieten.

Daarmee eindigde de week voor Colombia hoopvoller dan die was begonnen, nadat een nipte meerderheid het voorbije weekeinde het historisch vredesakkoord had verworpen. De uitslag van het referendum leidde tot blijdschap in het neen-kamp en verbijstering bij de voorstanders van het vredesakkoord. Maar bovenal riep het veel vragen op over de toekomst van het Zuid-Amerikaanse land.

Onze correspondente Nina Jurna had enkele weken geleden een mooi interview met een FARC-strijder over de inzet van het conflict dat 52 jaar duurde en 220.000 mensenlevens eiste. “De FARC was ergens een houvast voor ons”, zegt de man die terugwil “naar de boerderij waar ik vandaan kom”. Fotograaf Fernando Vergara maakte tien prachtige portretten van vrouwelijke FARC-strijders, voor en na.

Tot slot wil ik hier ook nog even de aandacht vestigen op het interview dat we eerder dit jaar publiceerden met de Nederlandse Tanja Nijmeijer, die jaren aan de zijde van de FARC vocht. “Ik begreep waarom het volk de wapens oppakte”, vertelde ze toen aan collega Floor Boon.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.