Verwoesting Haïti, schade VS minder dan gevreesd

Orkaan Matthew

In Haïti zijn bijna 900 mensen omgekomen door orkaan Matthew. In de VS is de schade uiteindelijk heel beperkt gebleven.

Verwoesting op Haïti door de orkaan Matthew.
Verwoesting op Haïti door de orkaan Matthew. Foto Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Haïti is zondag begonnen aan drie dagen van nationale rouw voor de honderden slachtoffers van de orkaan Matthew, die grote verwoesting heeft aangericht in het zuidwesten van het land. Volgens tellingen van persbureau Reuters, op basis van plaatselijke cijfers, zijn bijna 900 mensen omgekomen toen de storm het eiland vorige week trof, voornamelijk in afgelegen plaatsen op het zuidwestelijke schiereiland.

De autoriteiten van Haïti, het armste land van het Westelijk Halfrond dat in 2010 werd verlamd door een zware aardbeving, proberen nog een volledig beeld te vormen van de enorme ravage die is aangericht. Tienduizenden woningen zijn verwoest. Meer dan 60.000 mensen zijn dakloos. Volgens schattingen van de autoriteiten hebben zeker 350.000 mensen behoefte aan noodhulp. Er zijn zorgen over de voedselvoorziening, omdat een groot deel van de oogst is verwoest. Ook is veel vee gedood.

Bekijk ook de fotoserie over Matthew in Haïti

Matthew, met windsnelheden tot 230 kilometer per uur de zwaarste storm in het Caraïbisch gebied sinds 2007, is zondag voor de zuidoostkust van de Verenigde Staten afgezwakt tot een tropische storm. In de VS zijn zeker zestien mensen omgekomen als gevolg van de orkaan, die op verschillende plaatsen heeft geleid tot overstromingen. Volgens persbureau AP ging het vooral om inzittenden van auto’s die zijn verdronken.

Naar schatting twee miljoen mensen in de staten Florida, Georgia, North Carolina en South Carolina moesten hun woningen verlaten. President Obama heeft in Florida en Georgia de noodtoestand afgekondigd. Toch is rampzalige verwoesting, waar rekening mee werd gehouden in de VS, grotendeels uitgebleven.

Lees ook: Veerkracht is de redding van Haïti

In Haïti zijn inmiddels dertien mensen overleden aan cholera, die is uitgebroken nadat vloedwater bij de storm is gemengd met rioolwater. Hulpverleners waarschuwen voor een grote cholera-epidemie, voornamelijk door een tekort aan schoon drinkwater. Cholera, dat sinds 2010 meer dan 800.000 mensen heeft getroffen in Haïti en ongeveer 10.000 levens heeft geëist, leidt tot ernstige diarree en kan wegens een korte incubatietijd snel om zich heen grijpen.

Kijk hier hoe een vliegtuig van het Amerikaanse KNMI het oog van de tornado trotseert.

Hulp aan het getroffen gebied, in de Tiburon-regio van Haïti, kwam dit weekend op gang. Hulpverlening verloopt tot nog toe moeizaam, omdat het gebied beperkt bereikbaar is. Zo kunnen grote vrachtvliegtuigen niet landen op de landingsbaan van de stad Jérémie, een van de zwaarst getroffen plaatsen.

Matthew gaat de geschiedenis in als een van de zwaarste orkanen in het Caraïbisch gebied, op basis van factoren als windsnelheden en de langdurigheid van de storm. Volgens het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum is er geen kans meer dat de storm opnieuw aan land komt.