Terpstra wint met Etixx-QuickStep WK-ploegentijdrit

Het is de derde WK-titel voor de Belgische formatie. LottoNL-Jumbo werd in Doha vijfde.

Etixx-QuickStep met geheel rechts de Duitse tijdritspecialist Tony Martin en geheel links Niki Terpstra
Etixx-QuickStep met geheel rechts de Duitse tijdritspecialist Tony Martin en geheel links Niki Terpstra Foto Karim Jaafar/ AFP

De Nederlandse wielrenner Niki Terpstra heeft zondag met zijn ploeg Etixx-QuickStep goud behaald tijdens het wereldkampioenschap ploegentijdrit. Het is de derde WK-titel voor de Belgische formatie. Titelverdediger BMC won in Doha het zilver, het brons was voor Orica-BikeExchange.

De Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo werd vijfde. De Duitse formatie Giant-Alpecin, met de Nederlanders Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam, werd zevende.

Winderig, heet en weinig toeschouwers

De ambiance in Doha, hoofdstad van Qatar, was ronduit teleurstellend. Langs het 40 kilometer lange parcours stonden maar een paar honderd toeschouwers. De omstandigheden waren zwaar, het waaide flink en de temperatuur lag op ongeveer 36 graden.

Bij het eerste meetpunt was Etixx-QuickStep 3 seconden sneller dan de Amerikaanse BMC-ploeg. Team Sky volgde op 6 seconden, Lotto Jumbo NL opende sterk met een achterstand van 13 seconden.

Bij het tweede meetpunt had BMC de achterstand ingelopen, maar in het laatste gedeelte van de race nam de Belgische formatie met onder meer de Duitse tijdritspecialist Tony Martin weer afstand en won de race met 11 seconden voorsprong.